Haberler
Myfix Silikat Esaslı Sıvı Yüzey Sertleştirici ürünü için EPD Belgesi aldı…
Myfix, Silikat Esaslı Sıvı Yüzey Sertleştirici ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-02228 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Myfix’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. Yıldız Yapı Kimyasalları ,çatısı altında 2011 yılından bu yana Myfix markası; değişen ve gelişen teknolojiyi takip ederek, istikrarlı bir büyüme gösterip sektörde saygın bir yer edinmiştir. Güçlü idari ve Yerli sermaye ile sektörde öncü firma olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Myfix markasının bugünkü konumuna gelmesinde; doğru bilgi birikimi, saha tecrübesi, alanında uzman genç ve dinamik kadrosu, geliştirmiş olduğu stratejiler etkili olmuştur. Firmamız güçlü Ar-ge ve üretim alt yapısı ile yurtiçi ve yurtdışı pazarının tüm beklentilerine cevap verecek kalitede ürün çeşitliği ve hizmet ağını oluşturmuştur. Sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek, Uluslararası kabul görmüş standartların gereksinimlerini karşılayan üstün kalite üretim anlayışı ile hızlı ve kesin çözümler sunmaktayız. Bu ilke ile saygı duyduğumuz her işin arkasındayız. Myfix olduğumuz için bizi tercih eden, bize inanan ve güvenen tüm paydaşlarımız için BİZ BURADAYIZ !!
Medcem Portlant Çimento Klinkeri ürünü için EPD Belgesi aldı…
Medcem, Portlant Çimento Klinkeri ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-02229 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Medcem’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. Medcem Çimento fabrikası , Medcem Madencilik ve Yapı Malzemeleri San.Tic.A.Ş. tarafından son teknolojik sistemler kullanılarak çevreye en yüksek duyarlılıkta inşa edilmiş ve 2015 yılının ikinci yarısında üretim faaliyetine başlamıştır. Günlük 11.500 ton klinker üretim kapasitesine sahip olan Medcem Çimento , tek hatta en yüksek üretim hacmine sahip Türkiye ve Avrupa’nın en büyük çimento fabrikası olma özelliği ile sektörde yerini almıştır. Üretimin büyük bir kısmının ihracata yönelik planlanarak tasarlanan fabrikamız , Eren Holding bünyesinde , Türkiye’ye değer katmaya devam etmesiyle beraber , küresel pazarda pazar payını istikrarlı bir şekilde arttırarak dünyada hızla yayılan marka olmayı hedeflemektedir.
Weber EPD Belgeleri Yayınlandı!
Weber yapı malzemeleri grubunda kendiliğinden yayılabilen tesviye şapı ürünleri için üç EPD belgesini EPD Turkey aracılığıyla yayınladı. Weber’in , Floor LVL 05 Smart /LVL 10 , Floor LVL 100 Multi ve Floor LVL Combi olmak üzerine üç ürün grubu, sırasıyla S-P-01986, S-P-01987, S-P-01988 kayıt numaraları ile hem EPD Turkey hem de Uluslarası EPD Sisteminde yayınlandı. Saint-Gobain Weber, dünyanın ilk 100 şirketi arasında yer alan Saint-Gobain Grubu’nun endüstriyel harçlar alanında 63 ülkede faaliyet gösteren şirketidir. Seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, dış cephe boya ve kaplamaları, dış cephe ısı yalıtım sistemleri, su yalıtım ürünleri, tamir -tesviye ürünleri ve iç cephe boyalarıyla geniş bir ürün portföyüne sahip olan Weber, Türkiye’de 1998 yılından beri faaliyet göstermektedir. Maxit Grubu’nun Mart 2008’de Saint-Gobain tarafından tüm dünya genelinde satın alınması sonrasında beton, tamir ve koruma sitemleri, şantiye genel malzemeleri, mastikler ve zemin uygulamaları gibi yeni ürün gruplarını da portföyüne ekleyen Weber, Türkiye’de toplam 6 fabrika, 8 bölge müdürlüğü ve yaygın bir satış ağı ile hizmet vermektedir. Weber’i EPD belgeleri dolayısıyla sektöre göstermiş olduğu yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yaklaşımından ötürü tebrik ediyoruz.
Kastamonu Entegre 12 ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı…
Kastamonu Entegre 12 ürün için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01989, S-P-01990, S-P-01991, S-P-01992, S-P-01993, S-P-02221, S-P-02222, S-P-02223, S-P-02224, S-P-02225, S-P-02226, S-P-02227 kayıt numaralarıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Kastamonu Entegre markasının tercih edilmesinde bir fark yaratacaktır. Kastamonu Entegre, mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu ham ve melamin kaplı MDF ve yonga levha, laminat parke, yangına dayanıklı MDF ve yonga levha, neme dayanıklı MDF ve yonga levha, boyalı panel, petek dolgulu dekoratif panel, parlak panel, tezgah, kapı paneli ürünleri üretmektedir. 1.3 milyar dolar konsolide cirosuyla, sektöründe Türkiye’de 1’inci, Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 7’inci sırada yer alan global bir güçtür. Bugün, yaklaşık 6300 çalışanı ile imalattaki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, Orta Amerika’dan Hindistan’a 100’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla sektör birincisi, İSO ilk 500 Sanayi Kuruluşu arasında 46. sıradadır. Yurt içinde Kastamonu ve Gebze’de MDF ve yonga levha, Balıkesir, Samsun ve Tarsus’ta yonga levha, Adana’da MDF; yurt dışında ise Romanya’da kapı paneli ve yonga levha, Bosna Hersek’te kraft ambalaj kâğıdı, İtalya ve Bulgaristan’da yonga levha, Rusya’da MDF olmak üzere toplamda toplamda 6 ülkede üretim tesisi vardır. ABD’de ise odun yongasının tedarik ve lojistik operasyonunun yönetildiği bir şirketi vardır.
Silkar AKDO Markası ile 9 ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı…
Silkar, AKDO markası ile 9 ürün için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01975, S-P-1976, S-P-1977, S-P-1978, S-P-1979, S-P-1980,S-P-1981, S-P-1982, S-P-1983 kayıt numaralarıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Silkar’ın AKDO markasının tercih edilmesinde bir fark yaratacaktır. Silkar Madencilik; 1993 yılında ilk faaliyete geçirdiği granit ocağı Rosalin’den sonra sırasıyla Sivas’ta Dark Olive , Bursa bölgesinde bulunan Cafe Latte Dark, Balıkesir’de bulunan Vega Light, Mersin’deki Castano Brown ve Yunanistan’da en son devreye aldığı Astra White ocağı ile sektörde önemli bir oyuncu rolündedir. 2008 yılında Çin’de faaliyete geçen mozaik üretim tesisinde ise yoğun işçilik gerektiren mozaik modellerinin üretimi uygun maliyetlerle gerçekleştirilmektedir. 1994 yılında markalaşma adına önemli bir adım atan Silkar, tüm ürünlerini AKDO markası altında toplayarak Kuzey Amerika pazarına girdi. Amerika’da gelişen trendleri yakından izleme ve yeni ürünler geliştirme şansı elde eden Silkar bu sayede, dünya çapındaki pazarlara yönelik mozaik üretimi konusunda yeni bir perspektif kazandı. Bugün doğal taş sektöründe mermer, mozaik ve lamine doğal taş panel ürünlerini bir arada üretim yetkinliğine sahip olan Silkar, EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelerine sahip olmanın verdiği avantajlarla […]
Valfsel Pirinç Batarya ürünü için EPD Belgesi aldı…
Valfsel, Pirinç Batarya ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01985 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Valfsel’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. Temeli 1957 yılında ECA Pres Döküm Sanayi Ltd. Şti. olarak atılmış olan şirketimiz 1978 yılında İstanbul Samandıra’ da Valfsel Armatür Sanayi A.Ş. olarak Tüzel kişiliğine kavuşmuştur. Şirketin ana ürün gamı, tek ve çift volanlı duş ve banyo armatürleri; tek ve çift volanlı eviye, lavabo bataryaları, fotoselli bataryalar, zaman ayarlı bataryalar, termostatik bataryalar, ankastre banyo armatürleri yanında iç mekanizmalar ile sifonlar ve üretilen armatürlere uygun aksesuarlar oluşturmaktadır. Valfsel yüksek kapasitesi yanında, tasarım ve planlama aşamasında başlayarak döküm, dövme, çok milli otomat, çok istasyonlu işleme, polisaj ve yüzey kaplama ve nihayet montaj üniteleri de dikkate alınınca dünyadaki sayılı komple tesisler arasında yer almaktadır. E.C.A. pirinç batarya ürünleri arasında lavabo bataryaları, banyo ve duş bataryaları, ankastre banyo ve duş bataryaları, musluk, tahliye sistemi, duş sistemleri, pisuar bataryaları ve vanalar bulunmaktadır
Boru Sektöründe Superlit’ten Sürdürülebilirliğe Doğru Bir Adım …
Superlit, CTP Boru ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01994 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Superlit ’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. Türk sanayi sektöründe önemli bir role sahip ve KARAMANCI HOLDİNG’in ilk şirketi olan SUPERLİT 1961 yılında kurulmuştur. Uluslararası standartlara uygun basınçlı ve basınçsız CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) boru üretimi ve satışını yapan SUPERLİT, geniş ürün yelpazesi, güvenilir kalitesi ve satış öncesi/sonrası teknik ve danışmanlık hizmetleri sayesinde dünya çapında 5 kıtada aranan bir marka haline gelmiştir. Kurulu kapasite açısından SUPERLIT, dünya çapında CTP boru sektörünün önde gelen kuruluşlarından biridir. Cam Elyaf Takviyeli Polyester (CTP) borular, bağlantı parçaları ve manşonlar; cam elyaf ile takviye edilmiş bir polimer matristen (reçine) oluşan kompozit malzemelerdir. Reçine, kimyasal ve orta direnç sağlarken, cam elyaf takviyesi ise mekanik performans için cidar yapısına güç verir.
Tekstil Sektöründe ISKO Denimden Sürdürülebilirliğe Doğru Bir Adım Daha…
ISKO Denim, 26623 REC Basic Denim Kumaşı ürünü için EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01984 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında ISKO’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. İSKO denim, yıllık 200 milyon metre üretim kapasitesi ile alanında dünyanın önde gelen firmalarından biridir. Ana ürünleri olan klasik denim kumaşı yanında teknolojik patentlerin de yer aldığı yenilikçi, değişken, güncel ihtiyaçlara cevap veren inovatif ürünler de İSKO’nun öncü olduğu alanlardır. 60’dam fazla ülkede hizmet veren İSKO denim 1983 yılında SANKO Tekstil İşletmelerinin bir bölümü olarak kurulmuştur. İSKO denim, tekstil firmalarının çevresel farkındalık konusunda en önde gelen temsilcilerinden biri olarak verdiği kararların oluşturduğu etkilerin farkındadır. Sürdürülebilirlik adına İSKO denim toplam 25.000’den fazla olan ürün kataloğu için 14040/44 standartlarına göre LCA çalışması yaptırmıştır. Bunun yanında, organik ürünler ve geri dönüşümlü ürünler de kullanan ISKO denim, OEKO TEX 100 Standart, GOTS, OEP, ISO 9001 ve ISO 9002 belgelerine sahip olarak çevresel performansını ne kadar ciddiye aldığını göstermektedir. ISKO ™ denim, inovatif teknik özelliklere sahip streç denim kumaştan, otantik denim tasarımlara kadar geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Modern teknoloji ile donatılmış üretim tesislerinde, ISKO ™, yüksek performanslı denim kumaşlar sunmak için bilimsel uzmanlık ve […]
Kale Banyo Bataryaları ürününe EPD Belgesi aldı…
Kale, bünyesinde Pirinç Banyo Bataryaları ürününe EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01970 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Kale’nin tercih edilmesinin önünü açacaktır. Özellikle Avrupa Birliği üye ülkelerinde gerçekleşen ticari faaliyetlerde bir gereklilik olarak üreticilerin karşına çıkmaya başlayan EPD belgeleri, Kale için artık önemli bir avantaj sağlar durumdadır. EPD belgesine sahip olan ürün aynı zamanda EcoPlatform‘da da kayıt altına alınmıştır. 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. adıyla kurulan Kale Grubu, seramik üretimi ile başlayan sanayi serüvenini zaman içinde yapı kimyasalları, lojistik, savunma ve havacılık sektörlerini kapsayacak şekilde genişletmiştir. Bugün Kale Grubu’nun her biri kendi alanında lider olan 18 şirketi ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren 5.000’in üzerinde çalışanı bulunmaktadır. Avrupa’nın dördüncü ve dünyanın en büyük 15’inci yapı malzemeleri üreticisi olan Kale Grubu, Avrupa’nın ilk beş yapı kimyasalları üreticisi arasında yer almaktadır. Kale Grubu, yurt içi ve yurt dışında geniş bir pazar payına sahip olup ürünlerini 100 ülkede 400’den fazla satış noktasında sunmaktadır.
Cross Textiles 3 Cross Pantalon ve 1 Ceket için 4 EPD Belgesi Aldı.
Cross Textiles 4 ürününe EPD belgesi aldı. Conventional Denim 273175 Random Wash Jeans ve Responsible Denim CRS Effect 271140 Nano Wash Jeans, Conventional Denim 273641 Dirty Wash Jeans ve Responsible Denim CRS Effect 273250 Nano Dirty Wash Jeans, Conventional Denim 274018 Bright Wash Jeans ve Responsible Denim CRS Effect 274019 Bright and Less Water Jeans, Conventional Denim Jacket 273294 Random Wash ve Responsible Denim Jacket CRS Effect 273295 Eco Random Washürünleri için hazırlanmış EPD belgeleri sırasıyla, S-P-01971, S-P-01972, S-P-01973, S-P-01974 kayıt numaralarıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi. Grubun ilk tekstil firması olan Şık Makas Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması 1939 yılında Adapazarı’nda kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda erkek takım elbise üreten firma, devam eden yıllarda İstanbul’da faaliyetlerini yürütmüştür. 1970’li yıllarda konfeksiyon alanındaki teknik tecrübesi ile denim yıkamayı birleştirerek denim konfeksiyon ve yıkama alanında faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. 1997 yılında ise Tekstil alanında faaliyet gösteren tüm grup şirketleri “Cross Textiles” markası ile birleşmiştir ve firma Cross Textiles adı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Cross Textiles ana merkezimiz İstanbul’da yer almaktadır. Türkiye’de Çorlu ve Tokat’ta, Mısır’da ise Port Said’de olmak üzere toplam 3 adet entegre denim konfeksiyon ve yıkama tesisi bulunmaktadır. Cross Textiles’da 8 000’den fazla çalışan ve 100 000 m2 […]
Mitaş Kompozit Kompozit Direkler için 1 EPD Belgesi Aldı.
Mitaş Kompozit 1 ürününe EPD belgesi aldı. Kompozit direk ürünü için hazırlanmış EPD belgesi S-P-01917 kayıt numarasıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi Mitaş Kompozit Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ankara’da ASO 2. Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikasında faaliyet göstermektedir. Mitaş Enerji tarafından 2018 yılında devreye alınan ve 2019 yılında, tasarım, üretim ve montaj konularında deneyimli kadrosu, çevre dostu teknolojileri, Ar-Ge kabiliyeti ve kalite laboratuvarları ile yenilikçi kompozit ürünler üzerinde çalışarak tüm müşterilerine hizmet vermek üzere kurulmuştur. Üretim tesisi yüksek kaliteli ve kapasiteli bilgisayar destekli makineler ile 12 m uzunluk ve 1000 mm ebatlara kadar filament sarım yöntemi kullanmaktadır. Ayrıca sarımdan son ürüne kadar tüm destek işlemleri tesis bünyesinde bulunan CNC tezgahlar ile yapılabilmektedir. Tesis, sadece camı değil aynı zamanda karbon ve aramid gibi gelişmiş elyafları, polyester ve epoksi reçinelerle birlikte kullanabilmektedir. Tesiste ayrıca 1000×300 mm’ye kadar her türlü kesiti (I, U, L, O, vb.) Sürekli olarak üretmeyi sağlayan pultrüzyon hattı bulunmaktadır. Mitaş Kompozit, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgelerine sahiptir.
Serel’den sürdürülebilirliğe önemli bir katkı…
Serel, bünyesinde ürettiği Vitrifiye ve Fireclay Seramik Sağlık Gereçleri ürününe EPD Belgesi almaya hak kazandı. S-P-01803 kayıt numarasıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Serel’in tercih edilmesinin önünü açacaktır. Özellikle Avrupa Birliği üye ülkelerinde gerçekleşen ticari faaliyetlerde bir gereklilik olarak üreticilerin karşına çıkmaya başlayan EPD belgeleri, Serel için artık önemli bir avantaj sağlar durumdadır. EPD belgesine sahip olan ürün aynı zamanda EcoPlatform‘da da kayıt altına alınmıştır. 30 yılı aşkın süredir SEREL markası ile seramik sağlık gereçleri üretimi yapan Serel, ELGİNKAN Topluluğuna bağlıdır. Kaliteden ödün vermeyen SEREL, yılların deneyimini, profesyonel yönetim anlayışı ile dünya pazarlarında; tasarruf, sağlık, estetik ve konfor özellikli ürünlerle sunan lider markalardandır. Ürün geliştirme faaliyetlerinde; titiz, yenilikçi ve öncü bir yaklaşım sahibi olan SEREL, ürün geliştirme çalışmalarında kullanıcı ihtiyaçlarının tüm detaylarını gözetmekte ve özgün tasarımlara hayat vermektedir. Geniş ürün yelpazesi ile SEREL, dünyanın tek devlet destekli markalaşma programı Turquality tarafından desteklenen ilk markalar arasında yer almaktadır. SEREL, TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti normlarını uygulayarak faaliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca […]
Cross Textiles Cross Pantalonlar için 1 EPD Belgesi Aldı.
Cross Textiles 1 ürününe EPD belgesi aldı. Conventional Denim 271198 Bleach Wash Jeans, Responsible Denim CRS Effect 271193 Oxy Wash Jeans ürünleri için hazırlanmış EPD belgesi S-P-01916 kayıt numarasıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi Grubun ilk tekstil firması olan Şık Makas Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması 1939 yılında Adapazarı’nda kurulmuştur. Kurulduğu yıllarda erkek takım elbise üreten firma, devam eden yıllarda İstanbul’da faaliyetlerini yürütmüştür. 1970’li yıllarda konfeksiyon alanındaki teknik tecrübesi ile denim yıkamayı birleştirerek denim konfeksiyon ve yıkama alanında faaliyetlerini yürütmeye başlamıştır. 1997 yılında ise Tekstil alanında faaliyet gösteren tüm grup şirketleri “Cross Textiles” markası ile birleşmiştir ve firma Cross Textiles adı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Cross Textiles ana merkezimiz İstanbul’da yer almaktadır. Türkiye’de Çorlu ve Tokat’ta, Mısır’da ise Port Said’de olmak üzere toplam 3 adet entegre denim konfeksiyon ve yıkama tesisi bulunmaktadır. Cross Textiles’da 8 000’den fazla çalışan ve 100 000 m2 den fazla kapalı alan ile hem kendi dünyanın en büyük denim markalarına yılda yaklaşık 20 milyon denim ürün üretilmektedir. 2019 yılı içerisinde yaklaşık 170 milyon € ciro ile Cross Textiles Türkiye’nin en çok denim ihracatı yapan firması unvanına sahip olmuştur ve denim sektöründe gerçekleştirdiği öncü uygulamalar ile sektöre liderlik etmektedir. Cross Textiles Nordic […]
Sürdürülebilirliğe bir katkı da Eti Soda’dan…
1998’de kurulan Eti Soda, KazanSoda ile aynı coğrafi bölgede yer almaktadır ve 10 yılı aşkın süredir başarıyla üretim yapmaktadır. 700 milyon ABD Dolarını aşan ilk yatırımın ardından, ticari faaliyetler 2009 yılında başlamıştır. Şirket, 2017 yılında üretim tesislerini daha da genişletmiştir ve bugün Eti Soda, her yıl 1,65 milyon tonun üzerinde Soda Külü ve 200.000 ton sodyum bikarbonat üretmektedir. Eti Soda, ticari ölçekte yenilikçi çözelti madenciliği teknolojisini kullanan dünyadaki ilk tesistir ve yaklaşık 25 yıllık madencilik yapılabilir trona rezervine sahiptir. Üretim tesisi üç alt birimden oluşmaktadır: madencilik, işleme ve tesiste kullanılmak üzere enerji ve buhar üreten kömürle çalışan bir kojen tesisi. Tesis, TCC ve CMEC tarafından tasarlanmış ve mühendisliği yapılmış olup, Siemens ve Goulds döner ekipman ve kontrol sistemlerini kullanmaktadır. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan trona madeni, güvenli ve çevreci bir işletim tekniği olan çözelti madenciliği ile ETİ SODA’nın yüksek teknolojisi sayesinde çıkarılmaktadır. Trona çözeltisi, Sodyum Karbonat ve Sodyum Bikarbonat ürünlerine dönüştürülüyor. Cam üretiminden, kabartma tozuna kadar birçok sektörde kullanılan ETİ SODA ürünleri, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Sürdürülebilirlik faaliyetlerine hız kesmeden devam eden ETİ Soda, The International EPD System ve EPD Turkey tarafından S-P-01129 koduyla kaydı yapılmış ISO 14025 Tip 3 Çevre Etiketi olan EPD […]
ÇALIK DENİM 8 ürününe EPD Belgesi Aldı.
Çalık Denim 8 ürününe EPD belgesi aldı. CALIK CR 504, CALIK CR 505, CALIK CLR 501, CALIK CLR-O 507, CALIK CLR-R 508, CALIK CR-O 506, CALIK DNT 502, CALIK ZRC 503 ürünleri için hazırlanmış EPD belgeleri sırasıyla S-P-01904, S-P-01905, S-P-01906, S-P-01907, S-P-01908, S-P-01909, S-P-01910,S-P-01911 numaralarıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi. Çalık Denim’in ana konseptlerinden biri olan CALIK CR 504, CALIK CR 505,geçmişten ilham almaktadır. Eski moda akımı günümüzün esneklik ve gerilme gibi ihtiyaçlarına uyarlanmıştır. Rigid ve comfort stretch özelliklerini sağlamak ile beraber ve ayrıca power stretch özelliği de bulunmaktadır. CALIK CLR 501 elyaftan ipliğe, boyamadan terbiye işlemlerine kadar etik, geri dönüştürülebilir, çevre dostu ve hayvan haklarına saygı duyan malzemeler ve sürdürülebilir bir yaklaşım ile oluşturulmuştur. Bu anlayış ile üretim aşamasındaki kimyasal ve su kullanımını en aza indirilmiştir. CALIK DNT 502 denim giyim üretiminin tüm tedarik zincirini göz önünde bulundurarak sürdürülebilirlik yaklaşımı ile geliştirilen çığır açıcı bir yenilik sunmaktadır. Kumaşlar hem rinse yıkama hem rinse+enzim yıkama ve hem de ağartma efektleri ile üretilmektedir. Calik Denim EPD Belgeleri

AGT Ağaç 4 ürününe EPD Belgesi Aldı!!!
AGT Ağaç 4 ürününe EPD belgesi aldı. MDF, MDF Lam, Parke ile Paneller ve Profiller ürünleri için hazırlanmış EPD belgeleri sırasıyla S-P-01912, S-P-01913, S-P-01914, S-P-01915 kayıt numaralarıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi MDF, hassas doğrama işlerine izin veren üretilebilirliği ile değerli bir ahşap üründür. MDF mobilya üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. MDF, yapı malzemesi olarak da kullanılabilir. MDF, ahşap, reçine ve balmumundan oluşur. Melamin Kaplı MDF, MDF levha üzerine dekoratif tasarım kaplanarak elde edilir, teknolojik emprenye makineleri ile melamin reçine ve tutkal ile uygulanır. AGT parke, laminasyon işlemi ile bir araya getirilmiş çok katmanlı bir parke ürünüdür. AGT Paneller ve Profiller , AGT’nin dünya standartlarında MDF’si kullanılarak üretilmekte ve her mekana özel renkli çözümler sunmaktadır. Üstün yüzey kalitesine sahip PVC folyo kaplama, zengin renk seçimlerini beraberinde getirir. Ayrıca AGT Panel standart boyutların yanı sıra istenilen ebat ve renklerde de üretilebilmektedir. AGT Ağaç EPD Belgeleri

Midal Kablo 3 ürününe EPD Belgesi aldı!
Midal Kablo 3 ürününe EPD belgesi aldı.Çelik Takviyeli Aluminyum Parrot, Grackle ve Sveid ürünleri için hazırlanmış EPD belgeleri sırasıyla S-P-01805, S-P-01806, S-P-01903 kayıt numaralarıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi Çelik Takviyeli Aluminyum İletken(ACSR) ürünler, galvanizli çelik tel göbek üzerinde bir veya daha fazla sert çekilmiş 1350-H19 alüminyum tel katmanına sahip eşmerkezli bükülü iletkendir. Çekirdek, boyuta bağlı olarak tek telli veya telli olabilir. Çelik çekirdek tel, korozyon koruması için Sınıf A, B veya Sınıf C galvanizasyonunda mevcuttur. İlave korozyon koruması, çekirdeğe gres uygulanması veya tamamlanmış iletkenin gresle infüzyonu yoluyla elde edilebilir. Bir ACSR iletkenindeki çelik ve alüminyum oranı, her uygulama için talep edilen mekanik mukavemet ve akım taşıma kapasitesine göre seçilebilir. ACSR iletkenleri maliyet kayıtları ile tanınır. güvenilirlik ve uygun mukavemet / ağırlık oranı. ACSR iletkenleri, alüminyumun hafifliğini ve iyi iletkenliğini, çeliğin yüksek gerilme mukavemeti ve sağlamlığı ile birleştirir Midal Kablo EPD Belgeleri

Gaziantep Ytong Gazbeton Ürününe EPD Belgesi Aldı!
Gaziantep Ytong Gazbeton ürününe EPD belgesi almaya hak kazandı. Gazbeton ürünü için hazırlanmış EPD belgesi S-P-01804 kayıt numarasıyla EPD Turkey ve The International EPD System sistemlerinde kaydedildi. Söz konusu ürünler, çeşitli boyutlarda gazbetondan üretilmiş donatısız yapı bloklarıdır (TS EN 771-4: 2011). Gazbeton, gözenekli buhar kürü uygulanmış hafif beton grubuna aittir. Öğütülmüş kuvarsit, alçı taşı, çimento, kireç ve öğütülmüş geri dönüştürülen gazbeton malzemelerle (çamur ve toz) birlikte karıştırılır. Karışım, su ve aluminyum tozu ilave edilerek homojen hale gelinceye kadar karıştırılır. Ardından, elde edilen karışım, kalıba dökülür. Aluminyum, alkali ortamda reaksiyona girmeye başlar. Böylece ortaya çıkan hidrojen gazı, kütle içinde gözenekler oluşturur ve hiçbir kalıntı bırakmadan kütleyi terkeder. Çapları genellikle 0,5-1,5 mm olan gözenekler hava ile dolar. Çimento priz almaya başladıktan sonra yarı katı ham bloklar ve bu bloklardan yüksek hassasiyetle kesim sonrası gazbeton yapı malzemeleri oluşturulur. Yapı bileşenleri nihai halini, otoklav adı verilen ünitelerde, yaklaşık 12 bar basınç altında 190˚ C’ de yaklaşık 5-12 saat boyunca buhar kürü uygulaması ardından alır. Kullanılan malzemeler, doğal olarak bulunan bir mineral olan tobermorite eşdeğer kalsiyum hidro silikatları oluşturur. Otoklavdan çıktığında malzemenin reaksiyonu tamamlanır. Bu nedenle reaksiyon, betonun sertleşmesi gibi uzun sürmemektedir. Kürleme prosesi tamamlanınca, çıkan buhar diğer otoklav döngülerinde tekrar kullanılır. Gazbeton bloklar daha […]

Sanko Denim ISKO ve Martelli Biriminden Toplamda 39 Ürününe EPD Belgesi Aldı!
Sanko Denim; ISKO biriminden REC, OCO, RUC ve REP serilerinden toplamda 22 ürününe; Martelli biriminden ise Core, Smart, Ecosmart, 80’s, Eco 80’s, Derkness Dye ve Lightless Dye serilerinden olmak üzere toplamda 17 ürününe EPD belgesi almaya hak kazandı. Sanko Denim toplamda 48 ürün grubunun üretim sürecini EPD belgesi ile belgelendirerek Türkiye tekstil sektöründe sürdürülebilirlik konusundaki öncülüğünü bir kere daha göstermiş oldu. 39 ürününe EPD belgesi alarak, üretim süreçlerinin çevresel etkilerini belgelendiren Sanko Denim’i bilinçli ve yenilikçi çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz. ISKO EPD Belgeleri Martelli EPD Belgeleri

Polisan EPD Belgeleri EN15804:A2 Standardı Işığında Hazırlanan İlk EPD Belgeleri Oldu!
Polisan; Elegans Extra Yarı-Mat İç Cephe, Exelans Düz Dış Cephe ve Perla Silikon Dış Cephe boyaları için sahip olduğu EPD belgelerini güncelledi. Ayrıca, Perla Yarı Mat İç Cephe boyası için de EPD çalışmasını tamamladı. Toplamda 4 ürün grubu için tamamlamış olduğu EPD belgesi çalışması, 2019 yılı sonunda güncellenen EN 15804:A2 standardında hazırlanmış ilk EPD çalışması unvanını kazandı. EPD dünyası için örnek bir çalışma sergileyen Polisan’ı tebrik ediyoruz. EPD belgelerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Polisan Elegans Extra Yarı Mat İç Cephe Boyası Polisan Exelans Düz Dış Cephe Boyası Polisan Perla Silikon Dış Cephe Boyası Polisan Perla Yarı Mat İç Cephe Boyası Polisan “Poli Vinil Asetat- PVA”, Tutkalın kendisi aynı zamanda Boyanın bağlayıcısı yani ana hammaddelerinden biridir. Polisan’ın tarihsel sanayicilik gelişimi, “Önce boyanın bağlayıcısını (tutkalı), sonra bu bağlayıcıdan en kaliteli boyaları üretti…” şeklinde özetlenebilir. Bitlis Ailesinin 1920’li yıllarda tekstille başlayan ticari faaliyetleri 1956 yılında kumaş boyama ve dokuma entegre tesisleri olarak faaliyet gösteren Şark Mensucat’ın kuruluşuna kadar mağazacılık kimliğiyle devam etmiştir. Kimya Sanayi’ne girişi ise 1964 yılında emülsiyon reçineleri üretimi yapan Polisan Kimya’nın kuruluşu ile gerçekleşmiştir. 1985 yılında Polisan markası boya üretimine başlamış, aradan geçen yıllar içerisinde de önemli aşamalar kaydedilmiştir. Polisan Kansai Boya’nın, Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 142.000 […]

Seranit EPD Belgeleri Yenilendi!
Seranit, seramik karoları için 2015 yılında yayınlanmış olduğu üç EPD belgesini güncelleyerek EPD sürecini 5 yıl daha uzatmış oldu. Porselen karolar, yer karoları ve duvar karoları olmak üzere üç EPD belgesi için EPD çalışmasını güncelleyen Seranit, 2025 yılına kadar EPD belgelerini yayınlama hakkını elde etmiş oldu. EPD belgeleri aynı zamanda yapı malzemeleri EPD belgeleri için bulunan ECO Platform EPD dijital platformunda da yayınlandı. EPD belgeleri ile birlikte bu ürünler için hazırlanmış, karbon ayak izini gösteren iklim beyanlarını da güncelleyen Seranit, istikrarlı bir sürdürülebilirlik çalışması örneği gösterdi. Seranit ’i EPD belgeleri dolayısıyla sektöre göstermiş olduğu sürdürülebilir üretim yaklaşımından ötürü tebrik ediyoruz. Seranit marka çatısı altında porselen karo ve seramik karo üretimi yapılmaktadır. Gelecek nesillere daha iyi ve temiz bir dünya bırakabilmek anlayışıyla ulusal ve uluslararası standartlara uyarak çevre dostu yönetim anlayışı çerçevesinde çevre dostu ürünler üreten Seranit, 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikasını alarak buna yönelik tüm gereklilikleri hassasiyetle uygulamakta ve üretiminde uygun hammadde kullanımı ve enerji verimliliğini ön planda tutmaktadır. Seranit tarafından Türkiye’de İnönü Fabrikası ve Bilecek Fabrikası’nda üretilen ve hazırlanan çevresel ürün beyanı kapsamında yer alan porselen karolar temel olarak, feldspat, kil ve kaolin gibi hammaddelerden üretilmiştir, ancak silika gibi maddelerde çeşitli oranlarda içeriğinde bulunabilmektedir. Seranit tarafından Türkiye’de İnönü Fabrikası’nda üretilen […]

Weber EPD Belgeleri Yayınlandı!
Weber yapı malzemeleri seramik yapıştırıcıları grubunda üç EPD belgesi EPD Turkey aracılığıyla yayınlandı. Weber, Standart Fayans Yapıştırıcıları, Yüksek Performans Fayans Yapıştırıcılar ve XL Fayans Yapıştırıcıları olmak üzerine üç ürün grubunu ve toplamda 14 ürünü kapsayan EPD belgeleri tamamlandı ve yayınlandı. EPD belgeleri aynı zamanda yapı malzemeleri EPD belgeleri için bulunan ECO Platform EPD dijital platformunda da yayınlandı. Saint-Gobain Weber, dünyanın ilk 100 şirketi arasında yer alan Saint-Gobain Grubu’nun endüstriyel harçlar alanında 63 ülkede faaliyet gösteren şirketidir. Seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, dış cephe boya ve kaplamaları, dış cephe ısı yalıtım sistemleri, su yalıtım ürünleri, tamir -tesviye ürünleri ve iç cephe boyalarıyla geniş bir ürün portföyüne sahip olan Weber, Türkiye’de 1998 yılından beri faaliyet göstermektedir. Maxit Grubu’nun Mart 2008’de Saint-Gobain tarafından tüm dünya genelinde satın alınması sonrasında beton, tamir ve koruma sitemleri, şantiye genel malzemeleri, mastikler ve zemin uygulamaları gibi yeni ürün gruplarını da portföyüne ekleyen Weber, Türkiye’de toplam 6 fabrika, 8 bölge müdürlüğü ve yaygın bir satış ağı ile hizmet vermektedir. Weber’i EPD belgeleri dolayısıyla sektöre göstermiş olduğu yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yaklaşımından ötürü tebrik ediyoruz. Weber Standart Fayans Yapıştırıcıları Weber Yüksek Performans Fayans Yapıştırıcıları Weber XL Fayans Yapıştırıcıları

Ravaber EPD Belgeleri Yayınlandı!
Ravaber yalıtım malzemeleri grubunda dört EPD belgesini EPD Turkey aracılığıyla yayınlandı. Ravaber BIO, yüksek erime sıcaklığı sayesinde yangına karşı en üst dayanım olan A1 sınıfında yer alır. Ravaber BIO tozumaz, kaşındırmaz ve doğa dostudur. Ayrıca, zaman içerisinde bozulma, çürüme, küf tutma, korozyon ve paslanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmasını engelleyerek maksimum yalıtım sağlar. Ravaber taş yünü şilte ise; sanayi tesisleri, kazan ve merkezi ısıtma sistemlerinde, proses ekipmanları, kazan bacaları ve merkezi ısıtma sistemlerinde, çelik kapı ve konstrüksiyonlarda kullanılır. Endüstriyel alanlarda ısı, ses ve yangın yalıtımı, fırın gibi endüstriyel ekipmanlar ve yüksek sıcaklığa maruz kalan kazanlarda kullanılabilir. Ravaber taş yünü levha; granit, mermer, alüminyum ve cam kaplamalarda ısı, ses ve yangın yalıtımı sağlar ve klima yüzeylerinde yangın yalıtımı sağlar. Astarsız taş yünü levhalar ise asansör boşluklarında, merdivenlerde, ayırma duvarlarında, komşu duvarlarda kullanılır. Isı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Ravaber seramik yünü battaniye; endüstriyel fırın izolasyonlarında, kazan boru ve bacaların izolasyonunda, her türlü yüksek sıcaklık gerektiren teknik izolasyonlarda kullanılır. Ateş ve izolasyon tuğlalarına göre bünyelerine daha az ısı stokladıkları için yüksek enerji tasarrufu sağlar. Yüksek derece ısı yalıtım özelliğinin yanı sıra mükemmel ses ve yangın yalıtımı yapabilmektedir. Yaklaşık 40 ülkede 350’nin üzerinde noktada faaliyet gösteren Belçika merkezli Ravago grup bünyesinde yer alan […]

Mitaş Industry EPD Belgeleri Yayınlandı!
Mitaş Industry Enerji İletim Hatları için Galvanizli Çelik Direk ve Trafo Merkezleri için Galvanizli Çelik Yapı ürünleri adına hazırlanmış EPD belgeleri EPD Turkey aracılığıyla yayınlandı. Çelik direkler, elektrik enerjisini trafo merkezinin yakınındaki kuleden trafo merkezindeki elektrik ekipmanlarına yönlendirmek için kullanılır. Sıcak Daldırma Galvanizli Çelik Kuleler ise, elektrik enerjisinin, elektrik santrallerinden, elektrik tüketim alanlarının yakınında bulunan trafo istasyonlarına iletilmesi veya bu istasyonlardan son kullanıcılara dağıtılması için kullanılır. Her iki ürün grubuna EPD belgesi edinen Mitaş Industry, enerji iletimi ve dağıtımı, güneş enerjisi, telekomünikasyon, aydınlatma ve ulaşım altyapısı için kule ve yüksek direk imalatında ve mühendisliğinde küresel ölçekte faaliyet göstermektedir. Merkezi Ankara’da bulunan MİTAŞ Endüstri, Türkiye ve İtalya’da bulunan üretim fabrikaları ile, yılda 370.000 tonu aşan üretim kapasitesine sahiptir. Tüm fabrikalar en sıkı standartları karşılamak için ISO 9001 kalite, ISO 14001 çevre ve ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri en son sürümlerine göre sertifikalandırılmıştır. Bazı fabrikalar CE gibi sertifikalara da sahiptir. Şirket’in yıllık cirosu 200.000.000 USD’dir ve 1.300 nitelikli çalışanı istihdam etmektedir. MİTAŞ Industry’i EPD belgeleri dolayısıyla sektöre göstermiş olduğu yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yaklaşımından ötürü tebrik ediyoruz.

Vitra Karo EPD Belgeleri Yayınlandı!
VitrA duvar karoları ve porselen karolar için hazırlanmış EPD belgeleri EPD Turkey aracılığıyla yayınlandı. Kil, kaolin, kalsit ve feldspat gibi inorganik malzemelerden oluşan ve üretim teknolojisi kuru presleme olan VitrA duvar karoları, kullanım amacına bağlı olarak çeşitli boyutlarda üretilmekte olup, %10’dan daha yüksek su emilimine sahiptirler. VitrA porselen karo ürünleri ise, üstün teknik özelliklerin yanı sıra, geniş renk ve desen seçenekleri sayesinde tasarımcıların ve projelerin gereksinimlerinin karşılamasını sağlar. Porselen karolar %0,5’ten daha az su emme özelliğine sahip ve tamamen vitrifiye seramik karolardır. Her yaş, yetenek ve kültürel geçmişe sahip insanlar için akıllı ve sürdürülebilir bir yaşam vizyonuyla harekete geçen Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, Türkiye seramik sağlık gereçleri ve seramik kaplama malzemeleri pazarlarında uzun süredir devam eden liderliğini korurken, küresel tasarım pazarlarında da öne çıkmaktadır. VitrA Karo, iç ve dış bina inşaatları, teraslar ve yüzme havuzları için 4000 çeşit seramik porselen karo üretmektedir. Yıllık 23 milyon metrekarelik karo üretme kapasitesine sahip Bozüyük’teki tesiste üretilen VitrA markalı karolar, Türkiye’nin seramik endüstrisinde Avrupa Birliği Eko-Etiketinin (EU Eco-Label) yanı sıra Türk Standartları Enstitüsü’nün Çift Yıldız Sertifikasını (Double Star Certification) alan ilk seramik karolarıdır.

Emek Boru EPD Belgeleri Yayınlandı!
Spiral kaynaklı çelik boru üretimine 1983 yılından bu yana devam eden Emek Boru, çıplak spiral kaynaklı çelik boru ve kaplamalı spiral kaynaklı çelik boru ürünlerine EPD belgesi aldı. Spiral kaynaklı çelik borular müşterilerin talep ettikleri özelliklere göre üretilir. Petrol ve doğalgaz hatlarında, su boru hatlarında, endüstriyel boru ağlarında, çelik yapılarda kullanılan Spiral Kaynaklı Çıplak Çelik Borular bunların dışında çeşitli amaçlarla da kullanılabilmektedir. 1990 yılında Ceceli Grubu bünyesine katılan Emek Boru, gelişen müşteri taleplerine bağlı olarak ürün yelpazesini geliştirmiş, üretim teknolojisine ve insan kaynaklarına yapılan yatırımlarla ürün kalitesini en üst noktaya taşımayı temel ilke edinmiştir. Emek Boru yıllık 82 000 ton üretim kapasitesine sahiptir.

Bakay Tekstil EPD Belgeleri Yayınlandı!
Bakay Tekstil Temiz ve Sürdürülebilir Üretim İçin Teknoloji Geliştiriyor! Bak-Ay Tekstil, Çorlu’daki tesislerinde son dört yıldır üzerinde çalıştığı yeni boyama teknolojisi Dye4Future’u Türkiye ve dünya tekstil sektörünün hizmetine sundu. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir boyama teknolojisi olan Dye4Future, pamuk başta olmak üzere pamuk-elastan, pamuk-keten, pamuk-viskon gibi iplik karışımlarını çok az bir su ile herhangi bir boya kaybı olmadan boyayabiliyor. Dye4Future teknolojisi özetle; Klasik boyamada 20 000-25 000 litre banyo miktarı gerekirken, Dye4Future teknolojisinde 420 litre banyo kullanılıyor. Boyar madde kapalı devre usulü kullanıldığından Dye4Future teknolojisi boya kaybını engelliyor. Klasik boyamada 9 adet bölüme ihtiyaç duyulurken, Dye4Future teknolojisi ile boyama işlemi dört kademeli tek bir süreçte tamamlanıyor. Dye4Future, esnek ve kompakt yapısıyla 300/500 kg’lık küçük partileri bile üretme imkanı sağlıyor. Çalışma hızı dakikada 30 m olan yeni teknoloji sadece 10kW güce ihtiyaç duyuyor. Tekstil sektöründe boyama işlemi, çevre açısından en kirli işlemlerden biri ve tekstilin yoğun olarak üretildiği bölgelerde akarsularımızın renkli akmasının ana nedeni. Bilindiği üzere tekstilde boyama işlemi iplik ya da kumaş aşamalarında yapılırken, Dye4Future teknolojisi üretilen iplikler ile daha önce üretimi mümkün olmayan yeni fantezi kumaşların geliştirilmesine olanak tanıyor. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir boyama teknolojisi olan Dye4Future ile D4F Pamuk İpliği, D4F 95/5 Pamuk Elastan İpliği, D4F 70/30 […]

Diğer Mobilyalar Grubundaki Ürünler İçin Olan PCR Kitapçığı Yoruma Açıldı…
Diğer mobilyalar ( ofis mobilyaları ve diğer ürün gruplarında sınıflandırılmayanlar) için olan PCR (Ürün Kategori Kural kitapçığı yoruma açıldı. Mevcut kural kitapçığının geçerliliği yakın zamanda sona ereceği için ilgili ürün grubu kural kitapçığı güncellenmek üzere yorumlara açıldı. Güncellenecek kural kitabının taslağı 21 Ocak 2019 tarihine kadar yorumlara açık olacak. Paydaşlar, PCR forumu üzerinden veya PCR moderatörüne mail atarak taslak hakkında yorumlarını iletebilirler. Kural kitapçığının güncel versiyonunun aynı kapsamda kalması ve isminin “Mobilyalar (koltuklar, ahşap mutfak mobilyası ve yataklar hariç)” olarak değiştirilmesi önerildi. Bu kural kitapçığı ile ilgili yorumlar, www.environdec.com adresindeki PCR forumuna veya geçerlilik süresi boyunca doğrudan PCR moderatörüne iletilebilir.

Sürdürülebilir Tekstil İçin ISKO Denim’den Bir Adım Daha!
ISKO Denim, toplamda 15 ürünü için hazırlamış olduğu 9 EPD belgesini yayınladı. 2018 yılının Şubat ayında tamamlamış olduğu Pre-Certified EPD belgelerini, ilgili kural kitapçığının onay ve yayınıyla birlikte güncelleyerek EPD belgesi çalışmasını tamamladı. The International EPD System ve EPD Turkey tarafından kaydederek yayınlanmış 9 EPD belgesi olan ISKO26610 Basic Denim Kumaş (S-P-01130), ISKO26610 Preliminary Denim Kumaş (S-P-01131), ISKO26610 Finished Denim Kumaş (S-P-01132), ISKO26621 ve ISKO26622 Basic Denim Kumaş (S-P-01187), ISKO26621 ve ISKO26622 Preliminary Denim Kumaş (S-P-01188), ISKO26621 ve ISKO26622 Finished Denim Kumaş (S-P-01189), ISKO26631 ve ISKO26632 Basic Denim Kumaş (S-P-01190), ISKO26631 ve ISKO26632 Preliminary Denim Kumaş (S-P-01191), ISKO26631 ve ISKO26632 Finished Denim Kumaş (S-P-01192) olmak üzere toplamda 15 ISKO Denim ürününü kapsıyor. ISKO Denim tekstil sektörüne global seviyede öncülük ederek sürdürülebilir tekstil için bir adım daha atmış oldu. ISKO denim, yıllık 200 milyon metre üretim kapasitesi ile alanında dünyanın önde gelen firmalarından biridir. Ana ürünleri olan klasik denim kumaşı yanında teknolojik patentlerin de yer aldığı yenilikçi, değişken, güncel ihtiyaçlara cevap veren inovatif ürünler de ISKO’nun öncü olduğu alanlardır. 60’dan fazla ülkede hizmet veren ISKO denim 1983 yılında SANKO Tekstil İşletmelerinin bir bölümü olarak kurulmuştur. ISKO denim, tekstil firmalarının çevresel farkındalık konusunda en önde gelen temsilcilerinden biri olarak verdiği […]

Knauf Alçıpan® Alçı Levha Ürünleri İçin Hazırladığı EPD Belgelerini Yayınlandı!
Knauf’un Ahiboz ve İzmit fabrikalarında üretilen Alçıpan® alçı levha ürünlerini kapsayan EPD belgeleri yayınlandı. Knauf’un kendi içinde tamamlamış olduğu iki EPD belgesi çalışması ile toplamda 13 Knauf ürünü EPD belgesi ile belgelenmiş oldu. Ahiboz fabrikasında üretilen Flex Alçıpan® (FX), Suya Dayanıklı Alçıpan® (WR), Yangına Dayanıklı Alçıpan® (FR), Suya ve Yangına Dayanıklı Alçıpan® (WRFR), Yoğunluğu Artırılmış Yangına Dayanıklı Alçıpan® (FRDF) ve Herform Alçıpan® (HRF) ürünlerinin S-P-01263, İzmit fabrikasında üretilen Flex Alçıpan® (FX), Suya Dayanıklı Alçıpan® (WR), Yangına Dayanıklı Alçıpan® (FR), Suya ve Yangına Dayanıklı Alçıpan® (WRFR), Küfe ve Suya Dayanıklı Alçıpan® (MWR), Küfe, Suya ve Yangına Dayanıklı Alçıpan® (MWFR) ve Knauf Diamant® ürünlerinin ise S-P-01264 kayıt numaralı EPD belgeleri ile çevresel performansları beyan edildi. Knauf’un Alçıpan® alçı levha ürünleri Türkiye Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı – TurCoMDat’ta da yerini aldı. Alçı ve kartonlu alçı plaka, ısı yalıtım malzemeleri, mantolama, boya, zemin şapı, sıva makineleri ve aletleri üretiminde dünyada liderlik yapan firmalardan biri olan Knauf, 13 ürününü TurCoMDat veri tabanına dahil ederek, ürünlerine ve çevresel performanslarına erişimi 8 farklı dilde mümkün kıldı.

Albond Alüminyum Ürünleri EPD Belgeleri Yayında!
Albond Alüminyum, alüminyum kompozit panel ve boyalı alüminyum ürünleri için EPD belgesi edindi. Uzmanlığı olan alüminyum kompozit panel üretiminde yıllık 7,500,000 m2 üretim kapasitesiyle sektöründe lider konumda olan Albond, 20,000 ton kapasiteli ileri teknoloji alüminyum boyama hattı, boya üretim hattı ve dilme-kesme hatları yatırımlarıyla Entegre Üretim Tesisini tamamlamıştır. Alüminyum kompozit panel ihracatında Türkiye lideri olan Albond, İhracatçılar Birliği’nden 5 ödüle ve IMMIB tarafından verilen ihracat miktarını en çok arttıran alüminyum kompozit panel üreticisi ödülüne layık görülmüştür. Bu başarılara ek olarak iki ürününe EPD belgesi alma hakkını kazanan Albond, üretim sürecini daha sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalara da başlamış bulunmaktadır. Albond Alüminyum’u sektöründeki örnek çalışmaları dolayısıyla tebrik ediyoruz.

Koleksiyon Mobilya Sürdürülebilirlik Konusunda Sınırların Ötesinde!
Ülkemizin en büyük mobilya üreticisi ve ihracatçısı olan Koleksiyon Mobilya, sürdürülebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Geniş ürün gamına sahip üreticilerin en hızlı ve düşük maliyetli EPD Belgesi çalışmasını yapabilmesine imkan sağlayan EPD Process Certification projesi, Koleksiyon Mobilya tarafından hayata geçirildi. Koleksiyon bu projesi ile, mobilya sektöründe global düzeyde bir ilke imza attı. Şu ana kadar EPD Process Certification sistemiyle 12 adet EPD belgesi yayınlayan Koleksiyon, yıl sonuna kadar 30 tane EPD çalışmasını tamamlamayı hedefliyor. EPD Process Certification, EPD belgelerinin hazırlanması için kullanılacak LCA – YDD (Life Cycle Assessment – Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi) çalışması ve doğrulanması prosedürü için gerekli olan zamanı en aza indirmektedir. EPD Process Certification ile, EPD belgelerini şirket kendi içinde hazırlayabilmektedir. EPD Process Certification sistemi kurulduktan sonra, bağımsız doğrulayıcı tarafından incelenir ve sistem doğrulaması yapılır. Böylelikle, her bir EPD belgesi yayınlanırken tekrardan doğrulanmasına gerek kalmaz. Bu süreç, üretici şirketlere hem zaman hem de maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Koleksiyon mobilyayı dünyada ilk defa yapılmış olan bu çalışma için tebrik ediyor, diğer üreticilere ve sektörlere örnek olmasını diliyoruz.

Prefabrik Yapılar PCR’ı Güncellendi!
Prefabrik yapılar için olan PCR dökümanının güncel versiyonu yayınlandı. Bu belge Prefabrik Yapılar çevresel performansının değerlendirilmesi ve bu performansın EPD tarafından belgelenmesi için Ürün Kategorisi Kuralları (PCR) sağlamaktadır. Ürün Kategori Kuralları (PCR), güncelliğini korumasını kontrol etmek amacıyla önceden belirlenmiş bir süre zarfında geçerlidir. PCR sona ermek üzereyken PCR moderatörü, The International EPD System ile belgenin güncellenmesi ve geçerliliğinin yenilenmesi konusunda nasıl devam edileceği üzerine tartışır. Bir PCR belgesi, dayanağı olan öneri ve geliştirmeler ışığında geçerlilik süresi boyunca yeniden düzenlenebilir. Güncel bilgiler ve en yeni sürüm için www.environdec.com adresini ziyaret edebilirsiniz. PCR dökümanları ile ilgili yorum ve önerileriniz için EPD Turkey ile iletişime geçebilirsiniz.

Çay İçin EPD Belgesi Alınabilecek!
Çaya Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations-EPD) alınabilmesi için gerekli olan ürün kategori kuralları (PCR) yakında yayınlanıyor. PCR dokümanı 31 Eylül 2018 tarihine kadar görüş alımına ve geri bildirime açık olacak. Gıda sektörü için çok önemli olan bu PCR dokümanının yayınlanmadan önce sektör temsilcileri tarafından görüş sunulması önem arz ediyor. Yorumlarınızı The International EPD System sitesinden ya da EPD Turkey web sitesi aracılığı ile Türkçe olarak bizimle yapabilirsiniz. EPD Tip 3 etiketleri ve yayın kuralları ile ilgili her türlü bilgiye EPD Kataloğundan erişebilirsiniz.

Meyve ve Fındık İçin EPD Belgesi Alınabilecek!
Meyve ve fındık gibi gıda ürünlerine Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations-EPD) alınabilmesi için gerekli olan ürün kategori kuralları (PCR) yakında yayınlanıyor. PCR dokümanı 31 Eylül 2018 tarihine kadar görüş alımına ve geri bildirime açık olacak. Gıda sektörü için çok önemli olan bu PCR dokümanının yayınlanmadan önce sektör temsilcileri tarafından görüş sunulması önem arz ediyor. Yorumlarınızı The International EPD System sitesinden ya da EPD Turkey web sitesi aracılığı ile Türkçe olarak bizimle yapabilirsiniz. EPD Tip 3 etiketleri ve yayın kuralları ile ilgili her türlü bilgiye EPD Kataloğundan erişebilirsiniz.

Business Jetlere EPD Belgesi Alınabilecek!
Business jetlerin Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations-EPD) alınabilmesi için gerekli olan ürün kategori kuralları (PCR) yakında yayınlanıyor. PCR dokümanı 7 Ağustos 2018 tarihine kadar görüş alımına ve geri bildirime açık olacak. Yorumlarınızı The International EPD System sitesinden ya da EPD Turkey web sitesi aracılığı ile Türkçe olarak bizimle yapabilirsiniz. EPD Tip 3 etiketleri ve yayın kuralları ile ilgili her türlü bilgiye EPD Kataloğundan erişebilirsiniz.

Tişört, Pantolon, Ceket ve Kazak Ürünlerine EPD Belgesi Alınabilecek!
Tişört, pantolon, ceket ve kazak gibi konfeksiyon ürünlerinde Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declarations-EPD) alınabilmesi için gerekli olan ürün kategori kuralları (PCR) yakında yayınlanıyor. PCR dokümanı 21 Ağustos 2018 tarihine kadar görüş alımına ve geri bildirime açık olacak. Türk Tekstil sektörü için çok önemli olan bu PCR dokümanının yayınlanmadan önce sektör temsilcileri tarafından görüş sunulması önem arz ediyor. Yorumlarınızı The International EPD System sitesinden ya da EPD Turkey web sitesi aracılığı ile Türkçe olarak bizimle yapabilirsiniz. EPD Tip 3 etiketleri ve yayın kuralları ile ilgili her türlü bilgiye EPD Kataloğundan erişebilirsiniz.

Nedir Bu EPD’ler?
Nedir Bu EPD’ler? Son zamanlarda özellikle ihracatla uğraşan şirketlerin talep ettiği EPD – Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declarations), artan bir hızla çok farklı sektörde yer bulmaya başladı. Peki nedir bu EPD belgesi? Neden bu belgelere ihtiyaç duyulur ve neden alınması gereklidir? Bu yazıda bu soruların cevaplarına ve birçok detaya daha yer vereceğim. Öncelikle EPD belgelerinin ne olduğuyla başlayalım. Tip 3 çevre etiketi olarak tanımlanan Çevresel Ürün Beyanları (EPD), ürünlerin LCA (Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi) çalışmaları sayesinde ortaya çıkarılmış çevresel verileri ve bununla bağlantılı olan diğer bilgileri ISO 14025 uluslararası standartlara göre raporlayan, bağımsız doğrulanmış belgelerdir (ISO 14040, 2006). EPD belgeleri hammadde eldesi, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar; atık oluşumunu nicel olarak ortaya koymaktadır. Ticaret odaklı olup, LCA kapsamında ekonomik faaliyetlerin çevresel etkilerini ve üretim sürecinde meydana gelen çeşitli emisyon değerlerini dikkate alırken, bağımsız şekilde, üreticinin sağladığı bilgilerle hazırlanan EPD’ler, ürünün teknik tanımı, üretici firma detayları ve LCA sonuçlarından meydana gelir. EPD gibi çevre etiketleri, ürünlerin çevresel performansını değerlendiren, bir çeşit çevre performans ölçütüdür ve aynı zamanda sürdürebilirlik ölçütü olarak da kullanılabilmektedir. EPD Belgeleri ile; Çevresel performans karşılaştırması yapılabilir, Sürekli çevresel gelişiminizi yansıtılabilir, İlgili çevresel etkilerin bilgileri sunulabilir. EPD […]

Koleksiyon Mobilya’dan 4 EPD Daha!
Bu sene EPD Process Certification sistemini bünyesine adapte eden Koleksiyon Mobilya‘nın, Temmuz ayında 4 EPD belgesi daha tamamladı. EPD Proses sistemi ile, üretimde olan ya da üretime geçecek ve tasarım aşamasındaki herhangi bir ürününe uluslararası seviye onaylı Çevresel Ürün Beyanı (EPD) alınmasını 2 gün gibi kısa bir sürede sağlamış olan Koleksiyon’un Altar toplantı masası, Clarus ofis sandalyesi, Megaron bölücü panel sistemi ve Cantata sandalye ürünlerine özel hazırlanmış 4 EPD belgesi yayınlandı. Yayınlanan 4 EPD belgesi ile toplamda 13 EPD belgeli ürünü olan Koleksiyon, EPD Turkey sistemine kayıtlı ilk ve tek mobilya üreticisi olmaya devam ediyor. Aynı zamanda EPD Proses sistemi ile de dünya genelinde mobilya sektörünün öncüsü olmaya devam ediyor.

Koleksiyon Mobilya’dan Mobilya Sektöründe Dünyada Bir İlk!
Dünyada gelişen sürdürülebilirlik çalışmalarına paralel olarak müşterilerinin bu yöndeki beklentilerine karşılık vermek amacıyla Koleksiyon Mobilya 2016 yılında başladığı EPD Proses Sistemi kurulumu çalışmalarını tamamladı. Ofis mobilyaları sektöründe ilk defa uygulanan EPD Proses Sistemi sayesinde Koleksiyon Mobilya, ofis mobilyaları grubunda üretimde olan sayısı 2500’ün üzerindeki herhangi bir ürününe ya da yeni tasarlanan ürünlerine uluslararası onaylı Çevresel Ürün Beyanı (EPD) alınmasını ve yayınlanmasını 2 gün gibi kısa bir sürede sağlayacak. Kurulan EPD Proses Sistemi, İtalyan Certiquality firması tarafından bağımsız olarak doğrulandı. EPD (Environmental Product Declaration) belgeleri, bir ürünün hammadde temininden üretim, kullanım ve bertarafını da içeren tüm aşamalarında, bilimsel yollarla hesaplanan çevresel etkilerinin beyan edilmesini sağlar. Koleksiyon Mobilya, kurulan EPD Proses sistemini ilk olarak üç üründe EPD Turkey / International EPD System’de EPD belgelerini yayınlayarak kullanıma başlamıştı. S-P-01197 kayıt numarası ile 5 tasarım ödüllü Boccaporto Oturma Ünitesi, S-P-01194 kayıt numarası ile Calder Oturma Ünitesi ve S-P-01202 kayıt numarası ile Suri Puf EPD belgelerine 5 Koleksiyon ürünü daha katıldı ve Koleksiyon Mobilya’nın EPD’li ürün sayısı 9’a yükseldi. EPD Proses sistemi ile hazırlanmış olan yeni EPD belgeleri şunlardır: Ray Coffee Table Pasenow Sofa Poema Sofa Hanoba Sofa Sole Armchair Koleksiyon Mobilya, ilk aşamada toplamda 30 ürününde EPD belgesini yayınlayacak ve bu sayede sektöründe uluslararası rekabet ettiği Steelcase, Herman Miller […]

EPD Turkey Yenilendi!
Her daim en iyi ve doğru hizmeti verme prensibiyle hareket eden SÜRATAM – Sürdürülebilir Üretim Ar-Ge ve Tasarım Merkezi bünyesindeki EPD Turkey markası websitesini güncelledi. EPD Turkey ISO 14025 ve EN 15804 uyumlu Çevresel Ürün Beyanları EPD belgesinin Türkiye’deki ilk ve tek kayıt kurumudur. Pek çok ihalede ve ihracatta ciddi bir bariyer haline gelen EPD belgelerinin kaydının alınıp korunması görevini üstlenen EPD Turkey, ülkemize değer katan bir girişim olmaya devam etmektedir. EPD Turkey aracılığıyla kaydı yapılmış 170 EPD’li ürün ve 46 adet iklim beyanı bulunurken, 21 adet Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı yapmış firma sistemde yerini almıştır. EPD Belgeleri hakkında daha detaylı bilgi almak için websitemizi ziyaret edebilir, bizlere ulaşabilirsiniz. SÜRATAM kimdir? Çalışmalarını Üretim ve Tasarım, Ar-Ge, Sürdürülebilir Binalar ve SÜRATAM Ventures olarak devam eden Merkez, bünyesindeki deneyimli akademisyen ve danışman kadrosuyla sektörün Sürdürülebilir Ar-Ge faaliyetlerine olan ihtiyacı karşılamaya devam ediyor. Sürdürülebilir üretim için gerekli Ar-Ge ve tasarım altyapısını oluşturmayı, yaşam döngüsü odaklı sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarını ortaya koyarak enerji ve kaynak verimliliği yüksek üretim imkanlarını sağlamayı amaçlamaktadır. Üretici firmalara gerekli teknik desteği vermek, sanayide araştırma ve geliştirme çalışmalarına destek olmak, ihtiyaçları belirlemek hedefleriyle özel sektör tarafından 2014 yılında kurulan ve sanayi tarafından desteklenen bir merkezdir.

Kaleseramik’ten Sürdürülebilirliğe Hızlı Giriş!
Kaleseramik, bünyesinde ürettiği Kaleseramik Kalesinterflex® Porselen Seramik Levha, Kaleseramik Vitrifiye ve Fireclay Seramik Sağlık Gereçleri, Kaleseramik Porselen Karolar, Kaleseramik Duvar Karoları ve Yer Karolar ürün gruplarındaki ürünlerine EPD Belgesi almaya hak kazandı. Sırasıyla S-P-01128, S-P-00875, S-P-00874, S-P-00873, S-P-00872 kayıt numaralarıyla hem The International EPD System’de hem de EPD Turkey’de yayınlanan EPD belgeleri yurt içi ve yurt dışı pazarında Kaleseramik’in tercih edilmesinin önünü açacaktır. Özellikle Avrupa Birliği üye ülkelerinde gerçekleşen ticari faaliyetlerde bir gereklilik olarak üreticilerin karşına çıkmaya başlayan EPD belgeleri, Kaleseramik için artık önemli bir avantaj sağlar durumdadır. EPD belgesine sahip olan ürünler aynı zamanda EcoPlatform‘da kayda alınmıştır. Böylelikle Kaleseramik sürdürülebilirliğe göstermiş olduğu hassasiyeti bir kez daha vurguladı. Temelleri 1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları A.Ş. ile atılan Kale Grubu, yarım asrı aşan macerasında; Türkiye’de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük etmiş, bu alandaki yatırımları ile bir dünya devidir. Her geçen yıl büyüyerek gelişen ve yeni sektörlere yatırım yaparak; makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim ve nakliye sektörlerinde de sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en önemli ve başarılı guruplarından biridir. Bugün her biri kendi alanlarında lider 17 şirkete sahip, Çanakkale başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli lokasyonlarıyla; İtalya’da fabrika ve marka yatırımları olan, 5.000’i aşkın çalışanı ile faaliyet gösteren […]

AKG Gazbeton Sürdürülebilirlik Vizyonunu Güçlendirmeye Devam Ediyor!
Türkiyenin ısı yalıtımlı, hafif, yanmaz ve deprem güvenliğini sağlayan, blok ve donatılı ürünler ile Minepor Yalıtım Plağı üreticisi olan AKG Gazbeton, sürdürülebilirlik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. The International EPD System ve EPD Turkey aracılığıyla yenilenen S-P-01259 kayıt numaralı gazbeton ürünü 5 yıl daha uluslararası sistemlerde geçerliliğini sürdürmeye hak kazanmış oldu. Sektöre üstün özelliklerde gazbeton ürünler sunan AKG Gazbeton, İzmir, Kırıkkale ve Çorlu’daki üretim tesisleriyle Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticisi ünvanını korumaktadır. İzmir tesislerinde 524.880 m3/yıl, Kırıkkale tesislerinde 567.000 m3/yıl ve Tekirdağ Çorlu tesislerinde 622.080 m3/yıl üretim yapan AKG Gazbeton toplam 1.713.960 m3/yıl üretim kapasitesine ulaşmıştır. Hali hazırda ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerine sahip olan AKG Gazbeton, EPD belgesini de yenileyerek kalite, çevre ve güvenlik konularındaki hassasiyetini bir kez daha kanıtlamış oldu.

Koleksiyon Sürdürülebilirlik Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor!
Koleksiyon Mobilya, sürdürülebilirlik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz sene Elea Koltuk Modülü ile The International EPD System ve EPD Turkey’de yayına sunulan EPD belgesiyle, sürdürülebilirliğe verdiği önemi ortaya koyan Koleksiyon Mobilya, bu sene EPD Process Certification sistemini bünyesine adapte etti. Bu sistemle, üretimde olan ya da üretime geçecek ve tasarım aşamasındaki herhangi bir ürününe uluslararası seviye onaylı Çevresel Ürün Beyanı (EPD) alınmasını 2 gün gibi kısa bir sürede sağlamış oldu. Türkiye’de ilk defa yapılan ve öncü niteliğini taşıyan bu sistem İtalyan Certiquality firması tarafından doğrulandı ve EPD belgelerinin hazırlanma çalışmalarına şirket bünyesinde başlandı. Koleksiyon Mobilya başlangıç oalrak Boccaporto Oturma Ünitesi S-P-01197, Calder Oturma Ünitesi S-P-01194 ve Suri Puf S-P-012023 ürünlerinde kurulu olan EPD Process sisteminden faydalanıp EPD belgelerini 1 hafta içinde yayına hazır hale getirdi. Böylelikle sektöründe yarıştığı Steelcase, Hermann Müller gibi dünya markalarının da önüne geçmektedir. EPD Process certification, daha kısa sürede ve ekonomik bir şekilde EPD belgesi oluşturmak için oluşturulmuştur. EPD belgelerinin arka planını oluşturan Life Cycle Assesment (LCA) çalışması için veri toplanmasını kolaylaştıran ve daha geniş ürün çeşitliliğinde hızlı bir şekilde EPD belgesi oluşturmayı sağlayan EPD Process Certification, yayınlanacak her bir EPD belgesi için doğrulama gerekliliğini ortadan kaldırır. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime […]

Çevresel Ürün Beyanı- EPD Belgesi Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri’ne Dahil Edildi!
T.C. Ekonomi Bakanlığı‘nın yayınlamış olduğu “Destek Kapsamındaki Pazara Giriş Belgeleri” dökümanında bulunan belge,kurum ve kuruluş listesine EPD belgesi de eklendi. Listede yer alan örgütler ile karşılarında belirtilen uluslararası nitelikteki diğer ülke pazarlarına girişi sağlayan belgelerin, 2014/8 sayılı Karar ile Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi’nde yer alan bütün şartları taşıması durumunda destekleneceği açıklandı. Kapsam dahilinde alınacak belgenin şartlara uyması durumunda yüzde 50’ye varan finansman desteği sağlanabileceği duyuruldu. Bu sayede, üreticilerin yurt dışı pazarına açılma maliyetleri büyük oranda azaltılmış oldu. Detaylı bilgi için tıklayınız. EPD nedir? Çevresel Ürün Beyanı- EPD®, ürünlerin Yaşam Döngüsü Değerlendirilmesi (LCA) çalışmaları sayesinde ortaya çıkarılmış çevresel verilerini ve bununla bağlantılı olan diğer bilgileri ISO 14025 (Tip III Çevre Etiketi) uluslararası standartlara göre raporlayan doğrulanmış bir belgedir. Standartlara uygun olarak hazırlanan ve uluslararası pazarda geçerliliği olan EPD belgeleri çevresel performans karşılaştırmasında ve sürekli olarak çevresel gelişimin takibinde kullanılabilir. EPD Turkey, sanayinin ihtiyacı olan ürün EPD (Çevresel Ürün Beyanı) belgelerini kayıt altına alan ve yayın faaliyetlerini yürüten Türkiye’de yerleşik ilk ve tek EPD belgelendirme sistemidir. EPD Turkey, Kasım 2014 yılından beri SÜRATAM çatısı altında faaliyetlerine devam etmektedir.

Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirliğe Doğru Bir Adım Daha
İSKO Denim göstermiş olduğu çevresel farkındalığı bir kez daha kanıtladı. The International EPD System ve EPD Turkey tarafından S-EP-01130, S-EP-01131, S-EP-011932, S-EP-01187, S-EP-01188, S-EP-01189, S-EP-01190, S-EP-01191 ve S-EP-01192 kodlarıyla kaydedilmiş tam 9 ürününe ISO 14025 Tip 3 Çevre Etiketi olan EPD – Çevresel Ürün Beyannamesi belgesini hazırladı. ISKO denim sürdürülebilirlik adına gösterdiği çabayı kanıtlamış oldu ve alanının önde gelen firmalarından biri olduğunu bir kez daha gösterdi. İSKO denim, yıllık 200 milyon metre üretim kapasitesi ile alanında dünyanın önde gelen firmalarından biridir. Ana ürünleri olan klasik denim kumaşı yanında teknolojik patentlerin de yer aldığı yenilikçi, değişken, güncel ihtiyaçlara cevap veren inovatif ürünler de İSKO’nun öncü olduğu alanlardır. 60’dam fazla ülkede hizmet veren İSKO denim 1983 yılında SANKO Tekstil İşletmelerinin bir bölümü olarak kurulmuştur. İSKO denim, tekstil firmalarının çevresel farkındalık konusunda en önde gelen temsilcilerinden biri olarak verdiği kararların oluşturduğu etkilerin farkındadır. Sürdürülebilirlik adına İSKO denim toplam 25.000’den fazla olan ürün kataloğu için 14040/44 standartlarına göre LCA çalışması yaptırmıştır. Bunun yanında, organik ürünler ve geri dönüşümlü ürünler de kullanan ISKO denim, OEKO TEX 100 Standart, GOTS, OEP, ISO 9001 ve ISO 9002 belgelerine sahip olarak çevresel performansını ne kadar ciddiye aldığını göstermektedir.

Sürdürülebilirliğe Katkı Bu Sefer ETİ SODA’dan
Eti Soda, Türkiye’de maden, enerji ve medya sektörlerinin öncü kuruluşlarından olan Ciner Grubu’nun yüzde 74 hissesi; bir devlet kuruluşu olan Eti Maden İşletmeleri A.Ş.’nin yüzde 26 hissesi bulunan bir ortaklık yapısına sahiptir. Ankara’nın Beypazarı ilçesinde bulunan trona madeni, güvenli ve çevreci bir işletim tekniği olan çözelti madenciliği ile ETİ SODA’nın yüksek teknolojisi sayesinde çıkarılmaktadır. Trona çözeltisi, Sodyum Karbonat ve Sodyum Bikarbonat ürünlerine dönüştürülüyor. Cam üretiminden, kabartma tozuna kadar birçok sektörde kullanılan ETİ SODA ürünleri, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. ETİ SODA, sürdürülebilirliğin bir kültür olduğunu daima bünyesinde yaptığı çalışmalarla göstermektedir. Özellikle ihraç ettiği kimyasal ürünlerin insan sağlığı ve çevre açısından güvenliğini sağlamak amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinde yürürlükte olan REACH Tüzüğü’nde belirtilen düzenlemeleri tamamlamıştır. Sürdürülebilirlik faaliyetlerine hız kesmeden devam eden ETİ Soda, The International EPD System ve EPD Turkey tarafından S-P-01129 koduyla kaydı yapılmış ISO 14025 Tip 3 Çevre Etiketi olan EPD – Çevresel Ürün Beyannamesi belgesini hazırladı. Sodium Carbonate ve Sodium Bicarbonate ürünlerinin çevresel performansını içeren EPD belgesiyle, ETİ Soda bir kez daha sürdürülebilirlik için yapacağı katkıları göstermiş oldu. ETİ SODA’yı bu önemli katkısından dolayı tebrik eder, tüm sektördeki üreticilere örnek olmasını dileriz.

The International EPD System Yerel Yürütücülerle Büyüyor
EPD belgelerine artan taleplere cevap verebilmek amacıyla dünya çapında EPD programları hızla artmıştır. EPD belgeleri için en büyük referans kayıtlı oldukları sistemlerdir. 2014 yılında kurulan EPD Turkey, İsveç merkezli The International EPD System’e bağlıdır. EPD Turkey ile birlikte EPD Latin America, EPD Brazil, EPD Australasia ve EPD India gibi yerel sistemlerde, The International EPD System’ e dahildir. Bu sistemler aracılığı ile 37 ülkeden 750’nin üzerinde ürün EPD belgesi The International EPD System’e kayıtlıdır. Avrupa genelinde eşdeğer bir sistem olması ve ticari engelleri kaldırmak adına, Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan EN 15804 normuna uyumlu olan bu sistemlerden alınan belgeler, hangi sistemden alındığı önemli olmaksızın tüm Avrupa’da geçerlidir. Günümüzde bazı ülkelerin sürdürülebilirlik vizyonunu devlet politikası haline getirmesiyle, EPD belgeleri için çeşitli teşvikler bulundurmaktadır. Özellikle Almanya, Fransa, Amerika ve Avustralya bu ülkeler arasında yer almaktadır. Avustralasya EPD Sistem’e kayıtlı belgeleri Avustralya hükümeti tarafından gözden geçirilmiş ve Milli Karbon Dengelenme Standardı-NCOS (National Carbon Offset Standard) kapsamında ki ürün ve hizmetler için zorunlu tutulmuştur. Son yıllarda özellikle yapı sektöründe talep edilen Çevresel Ürün Beyanı- EPD belgesi sayısında oldukça artış görülmektedir. Bu artışın sebeplerin başında ise çevre etkilerine verilen önemin artması ve hayata geçirilecek proje ve çalışmaların sürdürülebilirlik vizyonuyla yapılmasıdır. Tüm dünyada yükselen bu global talebin […]

EPD Belgelerinin Ticari Değeri Artıyor
EPD belgeleri Yaşam Döngüsü Değerlendirilmesi (LCA) çalışmaları sayesinde ortaya çıkarılmış, çevresel etki verilerini ve bununla bağlantılı olan diğer bilgileri ISO 14025 uluslararası standartlara göre raporlayan, bağımsız doğrulanmış belgelerdir. EPD belgelerinin öneminin anlaşılmasıyla talepte de artış gözlenmiştir. EPD belgeleri ürün özelinde LCA çalışması ile hammadde eldesi, enerji verimliliği, kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen emisyonlar hakkında bilgi vermektedir, raporlamaktadır. Bunun en büyük avantajlarından biri üreticinin ürününün çevresel performansını değerlendirmesi ve bu bağlamda ürünü üzerinde geliştirme yapmasıdır. Diğer bir büyük avantaj ise özellikle binalarda, EPD belgeli ürünlerin kullanımı ile bina genelinde çevresel performans verileri elde edilebilir. LCA çalışmaları sonucu elde edilmiş ve bağımsız doğrulayıcılar tarafından doğrulanan bu belgeler oldukça güvenlidir ve bilimsel bilgilerden oluşur. EPD belgeleri LEED, BREEAM, DGNB ve ÇEDBİK Konut gibi yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde ilave puan sağlamaktadır. Binada EPD belgeli ürünlerin kullanılması ve gerekli şartlar sağlandığında ilave puanın alınması, EPD Belgelerinin cazip kılan diğer bir etkendir. Hem dünya üzerinde hem de Türkiye’de EPD belgelerine eğilimin artması ile var olan sistemler kendilerini geliştirmek ve ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla yeni çalışmalar yapmaktadır. Bu konudaki en büyük gelişme EPD belgelerinin dijital ortamda işlenmesidir. EPD belgelerinin dijital ortama aktarılması gerek üretici gerekse tüketici adına çok büyük bir fırsattır. Üreticiler ürünlerinin çevresel performanslarını, aynı […]

Yerel EPD Programları Sayısı Artıyor
Son yıllarda önemi artan Tip 3 Çevresel Ürün Etiketlerinden olan EPD – Çevresel Ürün Beyanları’nın kaydının yapılması için pek çok ülkeden sistem operatörlerine talepler artmaktadır. Bu talepler doğrultusunda başta Türkiye olmak üzere Brezilya, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Şili, Meksika The International EPD System’e kayıt olarak yerel yürütücülük görevlerini üstlenmeye başladılar. The Irish Green Building Council’in geliştirmekte olduğu The EPD Ireland Programme ile İrlandalı üreticiler, ürünlerine PCR (Product Category Rules) yani Ürün Kategori Kuralları’nı kullanarak EPD belgelerini oluşturabilecek ve uluslar arası alanda yayınlayabilecekler. EPD Turkey olarak sürdürülebilirliğe yapılacak olan her katkıyı destekliyor, kendilerine başarılar diliyoruz.

Duygu Erten Dünyadaki 10 Yeşil Kadın’dan Biri Seçildi
TURKECO Yeşil Bina Danışmanlık kurucusu ve aynı zamanda ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) geçmiş dönem Başkanı olan Dr. Duygu Erten, Sürdürülebilirlik Alanında Lider Kadınlar Ödülü’ne (WSLA) layık görüldü. ABD’de yetkin mühendis (PE) olup DGNB, LEED ve BREEAM gibi varolan binalar ve yerleşme sertifikasyonlarının yanısıra LEED Faculty lisansına sahip olan Duygu Erten, ABD’de gerçekleşen tören de bu ödüle layık görüldü. gb&d (Yeşil Binalar ve Tasarım) ve USGBC (Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Binalar Konseyi) tarafından her yıl düzenlenen Sürdürülebilirlik alanında Lider Kadınlar Ödülü (WSLA) mimari ve çevrecilik alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilmekte. Önceki yıllarda Hillary Clinton, Bea Perez (Coca-Cola), Angela Foster-Rice (United Airlines), Arielle Bertman(Google) gibi önemli isimlerin kazandığı ödül bu sene Duygu Erten’e layık görüldü.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 22-26 Kasım’da 10 İlde
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) 10. yılında, 10 ilde eş zamanlı gösterim gösterim yapacak. Sürdürülebilir bir yaşam hayalini paylaşanların bir araya geldiği Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF), 20-26 Kasım tarihleri arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Manisa ve Mersin’de gerçekleşecek. Film gösteriminin yanı sıra içerik ile ilgili konuşmacı, müzisyen ve performans sanatçıları da etkinlikte yer alacak. Yenilenebilir enerjiyi fosil yakıtlardan daha ucuza üretebilir miyiz? , İnsanlık plastik üretmeden yaşamını sürdürebilir mi?, Çocuk kölelerin çalışmadığı bir çikolata üretmek mümkün mü? gibi sorulara cevap aranacak Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) tamamen ücretsiz olacak. Buraya tıklayarak programa ve filmlere ulaşabilirsiniz.

Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman Bayrağı Yeni Nesillere Devrediyor
Türkiye’nin ilk ve tek yerleşik EPD belgelendirme kayıt sistemi EPD Turkey kurucularından olan ve kurulduğundan bu yana da yöneticiliğini yapan Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman görevini yeni çalışma arkadaşlarına devretti. Aynı zamanda Yaşar Üniversite’si Mimarlık Fakültesinde akademisyen ve aynı üniversitede Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkez (YUTAM) Müdürü olarak ta aktif görev alan Yrd. Doç. Dr. İlker Kahraman, Türkiye’nin ilk ve tek ISO 14025 Çevresel Ürün Beyan (EPD) belgelendirme ve kayıt sistemi sistemi olan EPD Turkey’i Türkiye’ye kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. EPD Turkey, özellikle yeşil binalar için önemli olan yapı malzemelerinin uluslararası seviyede bağımsız değerlendirilip onaylanmasını ve yayınlanmasını sağlıyor. Sistemin Türkiye’de kurgulanması için uluslararası seviyede büyük çaba gösteren Yrd. Doç. Dr. Kahraman, Türkiye’deki çalışmalara 4 Haziran 2013 yılında başlamış olup, 21 Nisan 2014 tarihinde firma temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı gibi farklı paydaşların katılımlarıyla Ankara’da düzenlenen çalıştayı yaparak ihtiyaçları tespit etmiş ve vizyoner bakış açısı ile tüm dünyadaki gelişmeleri öngörerek sistemi Türkiye’de hayat geçirmiştir. Özellikle Yeşil/Sürdürülebilir yapılar konusunun ve sertifika sistemlerinin hızla gelişmesi ve bu gelişmelerin bir sonucu olarak müteahhitlerin yapı malzemeleri üreticilerinden ürünlerinin çevresel performans bilgilerini talep etmeleri sonucunu doğurmuştur. Pazarın ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve Türk yapı malzemeleri üreticilerini oluşabilecek ticari bariyerlere […]

EPD Turkey ve ISO 21930 Standardı
Gün geçtikçe artış hızının önüne geçemediğimiz kentleşme ihtiyacı, bizleri binaların sürdürülebilirliğinin ölçülmesi ve performans takiplerinin yapılması için radikal adımlar atmaya yöneltti. Bu noktada ISO 21930 en büyük yardımcımız olacak gibi durmaktadır. Son versiyonu ISO 21930:20017 “Sustainability in buildings and civil engineering works – Core rules for environmental product declarations of construction products and services” ismiyle geçen standart, temelde binalarda sürdürülebilirliğin nasıl sağlanması gerektiğini ve yapı ürünlerine alınacak olan EPD – Çevresel Ürün Beyanları hakkında detaylı bilgi vermektedir. Bilindiği üzere, EPD belgeleri tamamiyle şeffaf bir belge olup, yaşam döngüsü değerlendirilmesi prensibiyle hazırlanmaktadır. EPD belgeleri sürdürülebilirlik yolunda adeta bir pasaport görevi görmekte ve yeşil bina araçlarında kullanılacak bilim tabanlı bir belgedir. ISO 21930 standardı bina sürdürülebilirliği için elinde büyük bir güç bulundurmakla beraber, gelecek nesillerin daha kaliteli yaşam alanlarına kavuşması için kayda değer bir etkiye sahiptir. ISO 21930 standardı herhangi bir teknik engele takılmadan yapıların ve yapı ürünlerinin çevresel performansının karşılaştırılmasına imkan sağlamaktadır. Ayrıca, çevresel ayak izinin azaltılmasına yönelik çalışmalarda ISO 21930 etkin bir şekilde kullanılmakta olup, bu etkilerin en çok nereden ve neden kaynaklandığı sorularına yanıt verebilmektedir. Bilim tabanlı ve tarafsız EPD belgelerinin bu standartla beraber kullanılmasıyla birlikte, ISO 21930 standardı güvenilirlik gibi oldukça hassas bir konuda da geçer notu almıştır. Sürdürülebilirlik çalışmalarında Türkiye’nin […]

Verimli Isı Transfer Sıvıları için PCR Geliştirilmesi Başarıyla Tamamlandı!
Çevresel Ürün Beyanı EPD belgelerini geliştirmek için temel teknik gereklilikleri belirleyen Ürün Kategori kuralları (PCR-Product Category Rules) dokümanı Enerji verimli ısı transfer sıvıları için dünyada ilk kez üretici bir Türk firması desteğinde ve bir Türk firması danışmanlığında başarı ile tamamlandı. Tip 3 çevresel etiketi olarak bilinen ürün EPD® belgeleri için adeta bir kılavuz niteliği taşıyan PCR dökümanı, yapılacak olan LCA (Life Cycle Assessment) değerlendirmesi için temel kabul edilmektetir. Bilimsel olarak geliştirilen ve içeriğinde LCA değerlendirmesi için izlenmesi gereken adımları, değerlendirme kapsamı gibi detaylı pek çok bilgiye yer vermektedir. PCR geliştirme işlemi ise; oldukça özverili bir iş olup süreç başarıyla tamamlandığında ilgili ürün grubuna ait bir kılavuz belge yayınlanmış olur. Böylelikle bu ürünler, EPD® belgesine sahip olabilecek, çevreye verdiği etkiler bilimsel bir açıdan hesaplanabilecektir. Türkiye’de sürdürülebilirlik çalışmalarına hız kesmeden devam eden Metsims Sustainability Consulting ve kurucu yöneticisi Dr. Hüdai Kara öncülüğünde, yurt içi ve yurt dışında pek çok ödüle layık görülmüş Hydromx International Kimya Sanayi ve Ticaret A. Ş‘nin da desteği doğrultusunda, PCR geliştirme çalışmalarına 2015 yılının son çeyreğinde başlandı. Uzun soluklu ve birçok uluslararası uzmanın denetiminden geçtikten sonra PCR geçtiğimiz günlerde The International EPD System® sayfasında duyuruldu. PCR detayları ve daha geniş bilgi almak için lütfen tıklayınız.

Artık Kahveler de Çevreye Duyarlı
The International EPD System internet sayfasında geçtiğimiz günlerde, espresso kahveler için PCR geliştirilmeye başlandığını açıkladı. PCR çalışmaları EPD belgelerinin oluşturulması için tamamlanması gereken bir aşamadır. PCR oluşturulduktan sonra hazırlanacak olan EPD belgesinde ürünlerin çevreye verdikleri etkiler birden fazla gösterge ile ölçülüp incelenebilmektedir. UN CPC 23912 koduyla geliştirilme aşamasında olan PCR, tahmini olarak 2018 yılının ikinci ayında yürürlülüğe girmiş olacak. Buna benzer olarak, özellikle İtalya’da yoğun şekilde kullanıla Moka cinsi kahvenin de PCR geliştirme çalışmaları sürmektedir. İtalyan kahve sektöründe liderlerininden, Luigi Lavazza SpA, illycaffè SpA ve 2B Srl’nin ortak girişimi olarak başlatılan PCR geliştirme işlemine ait dökümanlara, The International EPD System internet sitesinde üye olduktan sonra indirip inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için habere buradan ulaşabilirsiniz.

The International EPD System® Yeni EPD Tanıtım Kataloğunu Yayınladı
Çevresel Ürün Beyanları (EPD), ürünlerin yaşam döngüleri boyunca ortaya çıkan çevresel etkilerin, şeffaf ve karşılaştırılabilir bir biçimde iletişimini sağlayan, bağımsız, doğrulanmış ve tescil edilmiş belgedir. The International EPD System®, ISO 14025’e uygun olarak çalışan Tip 3 çevre beyanları için küresel bir programdır. The International EPD System®, Genel Program Talimatları’nı (GPI) kullanarak, EPD’lerin doğrulanmasını ve bunların kaydedilmesi için bir sistem altyapısı sağlanmaktadır. Böylelikle EPD belgelerinin genel olarak mevcut bir kütüphanesi oluşacak, gerekli tüm aramalar buradan yapılabilecektir. The International EPD System®, geçtiğimiz günlerde EPD belgelerinin tanıtımının yapıldığı, içeriği ve kullanım usullerinin de paylaşıldığı bir doküman yayınladı. Doküman İngilizce, Çince ve İsveççe olmak üzere 3 dilde yayınlamış olup, EPD belgelerinin amaçları ve avantajları gibi pazarlama amaçlı kullanırken nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair ipuçları da vermektedir. İngilizce dokümana ulaşmak için buraya, diğer dillere ve tüm broşürlere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Hekim Yapı Fibercement Board EPD Belgesi
Hekim Yapı, Avrupa normu EN 15804 uyumlu EPD belgesini fibercement board ürününe alarak yeşil binaların tercih edilen markası oldu Toplu kullanım alanlarında yanmazlık özelliği ve doğallığıyla prestijli projelerde tercih edilen HekimBoard fibercement doğal çimento levhalar; istenilen özel ebatlarda fabrikada boyutlandırılarak projede yerini almıştır. Bahçeşehir Okulları, Pendik Güzelyalı’da 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde hizmete girecek yeni kampüsünün cephe kaplamalarında A1 sınıfı yanmaz, sudan ve nemden etkilenmeyen, insan ve çevre dostu HekimBoard fibercement doğal çimento levhalarını kullandı. HEKİM YAPI ENDÜSTRİSİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2001 yılında Sn. Dr. Öner HEKİM ve Sn. Nafiz HEKİM tarafından çimento esaslı cephe kaplama malzemesi üretmek hedefiyle kurulmuştur. Çalışmaların tamamlanmasının ardından dünyada bu amaçla kullanılan en gelişmiş ürünün fibercement levha olduğu görülerek yola bu hedefle devam edilmiştir. İlk üretim tesisinin kurulumuna 2001 yılında başlanmış, 2004 mayıs ayında ise tam kapasite ile üretime geçilmiştir. HEKİM YAPI’nın 2011 yılında üç yeni yatırımı gerçekleşmiştir. Bunlardan ilki EPS ve taş yünü izolasyonlu sandviç panel tesisidir. Yıllık 4.000.000 m² üretim kapasitesine sahip bu tesiste 1250 mm en ve 16 m boya kadar farklı tip ve ölçüde çatı ve duvar panelleri üretilmeye başlanmıştır. Aynı tesiste taşyünü dolgulu pres panel üretimi de yapılabilmektedir. HEKİM YAPI’nın ikinci yatırımı ise yıllık 500.000 m³ üretim kapasitesine sahip EPS […]

Siemens-Gamesa Rüzgar Santrali EPD Belgesi Yayında
Bu yılın Nisan ayının başında Siemens Rüzgar Enerjisi ve Gamesa, yenilenebilir enerji endüstrisinde topluma daha temiz, daha güvenilir ve daha ekonomik enerji sağlamak ve tüm paydaşlarına kalıcı değer yaratmak için bir birliktelik oluşturdu. Siemens-Gamesa, rüzgar türbinlerinin tasarımı ve imalatı ile rüzgar santralinde nihai ürünün kurulumuna ve montajına önem verdiği bilinmektedir. Siemens Rüzgar Enerjisi ve Gamesa ürünlerinin tüm yaşam döngüsünün farkındalığını ve bunun için sürekli iyileştirme çalışmaları yaptığını son yayınladığı belge ile ispatlamış oldu. Bunlardan sonuncusu ise Siemens-Gamesa G126’nın kıyıdaş bir rüzgar santralindeki elektrik üreten 2.625 MW rüzgar türbini jeneratörleri için alınan EPD belgesi oldu. Rüzgar enerjisi ile elektrik üreten santraller ve şirketler adına büyük bir adım atmış olan Siemens – Gamesa ortaklığı, sürdürülebilirlik üzerindeki hassasiyetleri bir daha ortaya koydu. Siemens – Gamesa’nın hazırlamış olduğu EPD belgesine ve İklim Beyannamesine The International EPD® System’in web sayfasından ücretsiz ulaşmanız mümkün.

The International EPD® System Paydaşları Bir Araya Getiriyor
The International EPD® System tarafından yapılacak olan Paydaş Konferansı 2017, 20 Eylül 2017 Çarşamba günü Londra’da gerçekleşecek. Daha önce yapılmış olan Bolonya, Stockholm, Bordo ve Milano’daki başarılı etkinliklerin ardından bu sefer Londra’da devam edecek konferansa endüstri, akademik ve diğer sektörlerdeki paydaşların katılması bekleniyor. Çevresel Ürün Beyanları (EPD) dünyasındaki en son gelişmeleri öğrenmek ve öğrenmek için bir şans olarak nitelendirilen bu konferans için detaylı bilgiler yakında The International EPD® System’ın resmi internet sitesinde yayınlanacaktır.

EPD Belgelerine Ulaşmak Artık Çok Kolay
The International EPD® System, EPD veri tabanındaki belgeleri alt gruplara ayırarak paydaşlar için aranan bilgilerin daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılabilir olmasını sağladı. Gruplara ve alt gruplara göre sıralanmış EPD’lere göz atmak için: İnşaat Malzemeleri Binalar ve Altyapılar Gıda & tarım ürünleri: – Unlu mamüller – Şişe su, şarap, bira – Süt ve yumurta ürünleri – Öğütülmüş tarım ürünleri – Meyveler, sebzeler ve sebze suları – Zeytin Yağı – Pasta – Diğer Elektrik Ulaşım Araçları: – Demiryolu (trenler & tramvaylar) – Uçaklar – Carts & trolleys Ahşap & kağıt ürünleri: – Emici hijyenik ürünler – Kağıt ambalaj ürünleri & malzemeler – Hijyenik kağıt ürünleri Diğer ürünler: – Makina & ekipman – Mobilyalar & diğer ürünler – Tekstil & deri ürünleri – Yakıtlar & kimyasal ürünler – Cam & plastik ürünler – Metal ürünler – Hizmetler (Görsel : http://www.environdec.com/en/News-archive/#14339 sitesinden alınmıştır.)

2016 Yılında Kaydedilen EPD Sayısı Rekor Bir Rakama Ulaştı!
2016 yılında International EPD Sistemi’ne 184 adet EPD belgesi kaydedildi. Bugüne kadar tek bir yıl içinde en fazla 40 adet EPD belgesi kayıt altına alınmıştı. Kayıt altına alınan EPD belgelerinin başlıca kategorisi yapı malzemeleri olmakla beraber gıda, ulaşım ekipmanları ve kağıt ürünleri gibi birçok farklı ürün grubunda EPD belgelendirme çalışması yapıldı. Yıl içerisinde EPD belgelendirmesinin yapıldığı başlıca ülkeler İtalya, İspanya, Türkiye, Fransa, Avusturalya ve İngiltere’ydi. 7 yeni ürün grubunda, ürün kategori kurallarının (Product Category Rules, PCR) yayınlanması ile birlikte otobüsler ve temizleme mendilleri gibi birçok farklı ürün grubu için EPD belgelendirme çalışması yapılabilmesi konusunda bir giriş yapılmış oldu.

4. Uluslararası EPD Paydaş Konferansı’nda Yapılan Sunumlar Yayınlandı
4. Uluslararası EPD Paydaşlar Konferansı 29 Kasım 2016 tarihinde İtalya’nın Milan kentinde gerçekleşti. Konferansa 13 ülkeden 80 EPD paydaşı katıldı. Konferansta sunumlar ve tartışmalar EPD ve Yeşil Kamu İhalesi (Green Public Procurement) ve EPD ve Ürün Çevresel Ayakizi (PEF) konuları olmak üzere bu iki tema çerçevesinde yapıldı. Katılımcılar, aynı zamanda EPD ile ilgili yapılan en son çalışmalar ve Saint-Gobain firmasının küresel ölçekte EPD iletişimini paydaşları ile nasıl gerçekleştirdiği hakkında bilgilendirilmiş oldu. Etkinlikte çekilen fotoğraflar ve yapılan sunumlara ulaşmak için tıklayınız.

LEED v4 Eski Versiyonun Yerini Aldı
Bina sertifikasyon sistemlerinde yeni bir projenin kaydı için sadece LEED’in 4. versiyonu kullanılacak. LEED v4’ün Kasım 2013’de lansmanı yapıldığından beri devam eden geçiş programı kapsamında hem yeni hem de eski versiyonlar kullanılabilmekteydi. LEED v4’e göre ürün-spesifik beyanlarına (EPD) sahip projeler 2 kredi alabileceklerdir. Bununla beraber EPD belgesine sahip ürünlerin sahip olduğu çevresel etkilerin azaltılması konusunda ilgili sanayi ortalamaları ile kıyaslama yapılabilecektir. Amerikan Yeşil Binalar Konseyi’nin yaptığı açıklamaya göre, sertifikasyon sistemi operatörlerinin bu krediyi teşvik etmelerinin sebebi “yaşam döngüsü bilgisine ulaşılabilen ürünlerin ve malzemelerin kullanımının çevresel, ekonomik ve sosyal olarak yaşam döngüsü etkileri bazında daha tercih edilebilir” olmasıdır. Faydalı linkler: EPD’nin farklı bina değerlendirme sistemlerinde kullanımı USGBC’nin web sitesindeki LEED v4

EPD Turkey Sponsorluğunda IMSAD SBE2016 Konferansında EPD Belgesi Alan Firmalara Plaket Verildi
ALÇIBAY firması, yapı alçıları ürünlerine 1 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Fabrika Müdürü Ali Çaylıkoca’ya EPD Belgesi ödülü takdim edildi. ÇİMSA firması, kalsiyum alümina ve portland çimentosu ürünlerine toplamda 5 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Arge Mühendisi Melike Sucu’ya EPD Belgesi ödülü takdim edildi. CREAVIT firması, vitröz ve fireclay seramik sağlık gereçleri ürünlerine toplamda 2 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Pazarlama Müdürü Ebru Uzluer’e EPD Belgesi ödülü takdim edildi. IDEVIT firması, vitröz ve fireclay seramik sağlık gereçleri ürünleri için toplamda 2 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Arge Mühendisi İsmail Dülger’e EPD Belgesi ödülü takdim edildi. ODE YALITIM firması, cam yünü, XPS, elastomerik kauçuk ısı yalıtımı ve bitümen su yalıtımı ürünlerine toplamda 4 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Ticari Ürünler Takım Lideri Emre Arslan’a EPD Belgesi ödülü takdim edildi. POLİSAN BOYA HOLDİNG firması, Elegans Extra Yarı Mat ve Natura Ambians iç cephe ile Exelans Macro ve Natura A1 Silikonlu dış cephe ürünlerine toplamda 4 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Kalite ve Çevre Müdürü Dilek Sarıarslan’a EPD Belgesi ödülü takdim edildi. DALSAN firması, yapı alçıları ve alçı panel ürünlerine toplamda 2 adet EPD belgesi aldı. Düzenlenen törende Teknik Hizmetler Yöneticisi Fatih Ulutaş’a EPD Belgesi ödülü takdim edildi. […]

SBE16 Konferansında, EPD Turkey Sponsorluğunda Malzeme Sertifikasyonu Çalıştayı Gerçekleştirildi
EPD Turkey sponsorluğunda gerçekleşen çalıştayda, malzeme sertifikasyonu, çevresel ayakizi ve ürünlerinin çevresel performansı konuları kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirildi. Çalıştay çıktısı olarak belirlenen sonuçlar özetle şu şekildedir: Ürünlerin çevresel performanslarının ne seviyede olduğunun belirlenmesi için referans değerlere ihtiyaç bulunmaktadır. Çözüm olarak sektörel indikatörlerin ve hangi metrik birimlerle ifade edileceğinin belirlenmesi uygun görülmüştür. Bilhassa sektörel göstergelerin belirlenmesi için bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç bulunmaktadır. Güçlü bir sivil toplum kuruluşunun oluşturulmasının ardından çeşitli şekillerde bakanlıklara destek ve önerilerde bulunulması gerekmektedir. Devlet ihalelerine yeşil satın alma şartlarının getirilmesi öncelikli konular arasında yer almaktadır. Gerekli satın alma koşullarının getirilmesi için yönetmeliklerin ve standartların iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Yıkıntı malzemelerinin geri dönüşümünün önemi, ürünün atılması, tamir edilmesi veya tekrar kullanıcıya dönmesi özelinde kentsel dönüşümün nasıl bir fayda getireceğinin tekrar irdelenmesi vurgulanmalıdır. Malzemeler ve ekipmanların belirli sürelerle takibinin yapılması için ilgili mevzuatın geliştirilmelidir. Bunun gerekçesi olarak R32 gazından bahsedilebilir. Bu gazın küresel ısınma potansiyeli diğer gazların üçte biridir. Bu konuda yapılacak iyileştirmelerle küresel ısınmanın önüne geçilmesinde aktif rol alınabilecektir. İlk yatırım maliyeti ve yaşam döngüsü faaliyet analizi yapılarak enerji etkin sistemler kullanılmalıdır. Isı pompası örneğinde olduğu üzere ilk yatırım maliyeti yüksek olmasına rağmen enerji maliyeti ve yaşam döngüsü maliyeti ürünü daha kullanılabilir olarak ön plana çıkarmaktadır.

Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferansında (SBE16 İSTANBUL) EPD Paneli Geçekleştirildi
EPD Paneli, Türkiye’de yerleşik ilk ve tek EPD kayıt sistemi olan ve Sürdürülebilir Üretim ArGe ve Tasarım Merkezi tarafından yönetilen EPD Turkey tarafından gerçekleştirildi. Panelde, EPD belgelerinin gelişimi, pazardaki kullanım amaçları ve sağladığı faydaları, Türkiye, Avrupa ve Dünya perspektifinden değerlendirildi. EPD Belgeleri ile yapı malzeme üreticileri için oluşabilecek pazar, risk ve fırsatlar konuşuldu. Konferans boyunca EPD Turkey standında EPD belgelendirme süreci ve kullanımı konusunda üretici firmalara detaylı bilgi sağlandı.EPD Paneli, Türkiye’de yerleşik ilk ve tek EPD kayıt sistemi olan ve Sürdürülebilir Üretim ArGe ve Tasarım Merkezi tarafından yönetilen EPD Turkey tarafından gerçekleştirildi. Panelde, EPD belgelerinin gelişimi, pazardaki kullanım amaçları ve sağladığı faydaları, Türkiye, Avrupa ve Dünya perspektifinden değerlendirildi. EPD Belgeleri ile yapı malzeme üreticileri için oluşabilecek pazar, risk ve fırsatlar konuşuldu. Konferans boyunca EPD Turkey standında EPD belgelendirme süreci ve kullanımı konusunda üretici firmalara detaylı bilgi sağlandı. SÜRATAM yöneticisi Yrd. Doç Dr. İlker Kahraman’ın açılış konuşmasıyla başlayan program, ECO Platform Direktörü Sven-Olof Ryding’in konuşmasıyla devam etti. Ryding konuşmasında, yapı malzemelerinin EPD Belgelendirmesinde Avrupa’daki son durumdan ve EPD belgelerinin uygulama ve kullanım alanlarından bahsetti. Ardından IISE’nin CEO’su Nils Larsson, “dünya genelinde çevreye duyarlı malzemeler ve yeşil binalarda kullanımı” konu başlıklı sunumunu yaptı. Metsims Yönetici Ortağı Dr. Hüdai Kara’nın, EPD Belgelerinde Türkiye’deki […]

Seranit Grup Tip III EPD Çevre Etiketli Tüm Porselen ve Seramik Ürünlerini UNICERA Fuarında Tanıttı
Seranit Grup, geçtiğimiz Aralık ayında, porselen ve seramik kategorisinde, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) Çift Yıldız Belgesi’ni alan ilk kuruluş olma unvanını kazandı. Tüm ürün gruplarında Tip III EPD Çevre Etiketi almayı başardığı ürünlerini UNICERA fuarından müşterilerine sundu. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından, ISO 14025 standardına göre tanımlanan Tip III EPD Çevre Etiketi, bir ürünün veya hizmetin çevresel performansını belirli kategorilere göre (hammadde, enerji kullanımı ve verimliliği; malzeme ve kimyasal madde içeriği; hava, su ve toprağa verilen salınımlar; atık oluşumu) değerlendiriyor. Tip I ve II çevre etiketlerinden farklı olarak, Tip III EPD Çevre Etiketi sadece uluslararası kabul görmüş bağımsız otoriteler tarafından yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda kazanılabiliyor. Seranit Grup Tip III EPD Çevre Etiketli Ürünlerini UNICERA Fuarında Tanıttı İnşaat yapı malzemelerinin tüm çevresel etkisini şeffaf biçimde ortaya koyan ve Tip III olarak adlandırılan “EPD Çevre Etiketi”, dünyada ve ülkemizde yeşil bina sertifikasyonu için vazgeçilmez önemde olduğu kadar yakın zamanda başta AB olmak üzere gelişmiş ülke pazarlarına ihracat için de zorunlu bir standart olacak. Seranit Grup porselen ürünleri yanı sıra Serra markası ile pazara sunduğu tüm seramik ürünleri için aldığı EPD belgeli ürünlerini UNICERA fuarında tanıttı. Seranit Grup tarafından üretilen gerek Seranit porselen gerekse Serra seramik yer ve duvar karolarına ilişkin olarak kazanılan EPD […]
Fırat Plastik EPD Belgelerini PVC Ürünleri İçin Aldı
Fırat Plastik, portföyündeki Beyaz ve Lamina PVC Pencere ve Kapı Profillerine Türkiye’de bir ilk olarak tüm pazarlarda geçerli uluslararası onaylı ve Avrupa standartları uyumlu Çevresel Ürün Beyanı – Enviromental Product Declaration (EPD) belgesini alan ilk firma oldu. Fıratpen, Winhouse ve Gedizpen markalarını da kapsayacak şekilde yapılan çalışma Metsims Sustainability Consulting firması tarafından gerçekleştirildi. Fırat Plastik EPD Belgelerini Aldı! Tüm ulusal ve uluslararası Çevre Mevzuatı Direktiflerine ve Çevre Yönetmeliklerine uyacağını taahhüt eden Fırat Plastik, tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirerek, yasal değerlendirme raporlarını ilgili bakanlıklara beyan etmektedir. Bu kurumsal yükümlülüğünü Avrupa’da da gösteren Fırat Plastik, Construction Products Europe tarafından kurulan ve Avrupa’da EN 15804 Normu uyumlu EPD belgeli yapı ürünlerini kayıt altına alan ECO Platform‘a da kayıt yaptıran Avrupa’daki ilk ve tek üretici oldu (ECO EPD Ref. No 00000106 ve 00000107). Fırat Kalite Müdürü Sn. Mutlu SÜNER “Sürdürülebilirlik perspektifinde yaptığımız çalışmalardan biri olan PVC grubu ürünlerimize ait EPD belgelendirmesi ile müşterilerimizi ve ürünlerini yeşil bina değerlendirme sistemlerinde öne çıkartırken, sektörümüzde Türkiye’de bir ilk ve Avrupa’da sayılı firmalar arasında olmanın gururunu yaşıyoruz. ECO Platform’a kayıtlı Türkiye’den sektöründe tek firma olmamız sürdürülebilirlik vizyonumuzu Avrupa’ya taşımamız açısından da önemlidir” Belgelendirmenin Türkiye’nin tek EPD Belgelendirme sistemi olan ve Sürdürülebilir Üretim Ar-Ge ve Tasarım Merkezi (SÜRATAM) tarafından yürütülen EPD Turkey kanalıyla The International EPD System üzerinden yapılması hem uluslararası pazarda hem de Türkiye’de EPD belgelerinin […]
İdevit EPD Belgeli Ürünleriyle Avrupa’da İlkler Arasında Yer Aldı
Sektörünün öncü ve yenilikçi firmalarından olan İdeal Seramik Sıhhi Tesisat Malz. San. ve Tic. A.Ş., tüm pazarlarda geçerli uluslararası onaylı ve Avrupa standartları uyumlu Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declarations, EPD) belgesini Fire Clay ve Vitrifiye çini seramik sağlık gereçlerine almaya hak kazandı. EPD Turkey’den alınan ilk belge olma özelliğini de taşıyan EPD belgeleri, EN 15804 Avrupa normuna uyumluluk sağlarken ECO Platform tarafından ürünleri kayıt altına alınan ve ECO EPD logosu kullanabilen ilk Türk firması da oldu. İstanbul Tuzla’daki fabrikalarında sektöre yüksek kalite ve tasarımla üretim yapan; Türkiye’nin sayılı seramik sağlık gereçleri üreticilerinden biri olan İdevit, sürdürülebilir üretim anlayışını benimsemiş olan firmalardan biridir. Genel Müdür Hasan Oğuz “Gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için firma olarak sorumluluklarımızın farkındayız ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (Life Cycle Assessment, LCA) gibi bilimsel bir yaklaşımla üretmiş olduğumuz ürünlerin çevre performansını şeffaf bir şekilde beyan ederek, sahip olduğumuz sürdürülebilir üretim bilincini uluslararası seviyede pekiştirmiş olduk” dedi. İdevit aynı zamanda ürünlerinin iklim değişikliğine etkisini göstermek amacıyla da yine uluslararası onaylı İklim Beyanı’nı (Climate Declarations) da Türkiye’de alan ilk firma oldu. Türkçe EPD belgeleriyle de bir ilke imza atan İdevit, Türk mimar ve yeşil bina tasarımcılarına ulaşarak Türkiye’de yeşil bina gelişimine katkı sağlamaktadır. LCA raporu ve EPD belgeleri içerik […]
Creavit Yalın ve Sürdürülebilir Üretim Anlayışını Avrupa’da Belgeledi
Creavit, tüm dünyada ve Türkiye’de hızla gelişen Yeşil ve Sürdürülebilir Bina yapımında üreticilere ayrıcalık sağlayan EPD Belgesini almaya hak kazandı. Temmuz 2013 itibariyle Türkiye’de de yürürlüğe giren Avrupa Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne (Construction Product Regulation) de uyumluluk sağlayan EPD Belgeleri, yeni CE işareti şartlarından “kaynakların sürdürülebilir kullanımı” gerekliliği yerine getirmektedir. EPD Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mimar İlker Kahraman “EPD belgeleri, ürünün beşikten mezara tedarik zinciri dahil, üretim, kullanım ve bertaraf aşamalarını kapsamlı bir şekilde bilimsel olarak değerlendiren ve ISO 14040/44 standartlarına göre yapılan çevresel performans değerlendirmeleridir. LEED, BREEAM ve DGNB gibi dünyanın önde gelen yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde EPD belgeli ürünler tercih edildiğini” belirtti. Creavit Sürdürülebilir Üretim Anlayışını Belgeledi Çanakcılar Grubu’na ait bir dünya markası olan Creavit, uyguladığı sürdürülebilir üretim politikaları ile geleceğe daha temiz ve korunmuş bir yaşam alanı bırakmayı hedefliyor. CE TSE ISO EN 14000 belgelerine ek olarak 2008 yılında aldığı ve uyguladığı TS-EN ISO 14001 Çevre Yönetim ve TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği sistemleri ile dünya standartlarında ve duyarlı bir üretim anlayışına sahip olan Creavit, tüm pazarlarda geçerli uluslararası onaylı ve Avrupa standartları uyumlu Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declarations, EPD) belgesini Vitrifiye ve Fireclay sağlık gereçleri ürünlerine aldı. EPD Turkey’den alınan EPD belgeleri, EN […]

SÜRATAM, EPD Turkey Belgelendirme Sistemini Yönetecek
SÜRATAM – Sürdürülebilir Üretim Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, IVL – Swedish Environmental Institute ile yaptığı karşılıklı anlaşma ile EPD Turkey Çevresel Ürün Beyanları sistemine ev sahipliği yapacak. Dr. İlker Kahraman tarafından bir platform olarak kişisel çabalar ile yürütülen ve geliştirilen EPD Turkey, SÜRATAM sahipliğinde sanayinin ihtiyacı olan ürün belgelendirme faaliyetlerini yürütecek. Dr. İlker Kahraman “EPD Turkey EPD Belgelendirme sisteminin SÜRATAM gibi sektörün içinde olan bir kurum tarafından yönetiliyor olması Türkiye için gerçek bir fırsattır.” yorumunu yaptı. The International EPD System altyapısı baz alınarak kurulan EPD Turkey, uluslararası pazarlarda geçerli İngilizce EPD belgelerinin yanından Türkiye’de gelişen yerel yeşil bina değerlendirme sistemlerini desteklemek amacıyla Türkçe EPD belgelerini de vermeye başlamıştır. Anlaşmaya IVL adına imza atan The International EPD System Direktörü Sven-Olof Ryding “İki yıl gibi kısa bir sürede bir EPD sistemi haline gelen EPD Turkey’in SÜRATAM çatısı altında daha hızlı gelişeceğini düşünüyoruz.” dedi. EPD Turkey, belgelendirme hizmetlerini sadece Türkiye’de değil, Orta Doğu dahil Türkiye’ye komşu tüm ülkeleri kapsayacak şekilde sunacak.